Alap piskóta

  • 2013.08.25.
  • 0

Sokáig mumus volt számomra a piskótatészta sütése. Sosem sikerült magasra, szalonnás volt a közepe, stb. stb.Mivel egy nagyobb vállalkozásba kezdtem július közepén, így mindenképpen kellett egy tuti piskóta recept. Amit meg is kaptam egy aktív tortázós ismerőstől. Reni mindig ezt használja, és azért neki a heti minimum 1 tortájával van hitele nálam :)Alap piskóta hozzávalók:6 tojásfehérje, 6 tojássárgája, 6 evőkanál cukor, , 6 evőkanál liszt, 6 tojásfehérjénként 1 evőkanál víz, 1 sütőpor, 1 csipet só.A tojásfehérjéket felverem a vízzel és a csipet sóval. Először lassabb fokozaton, aztán ahogy keményedik, úgy magasabb fokozaton. Fontos, addig kell verni, amíg nem lesz szép fényes. Amikor a fehérje már tökéletes, beledolgozom a cukrot, majd a felvert tojássárgákat egyesével beledolgozom.
A lisztet összedolgozom a sütőporral és fakanálra/szilikonlapátra váltva körkörös mozdulatokkal apránként beledolgozom a tojásos masszába.Óvatosan kell ezt csinálni, hogy ne törjön meg a hab. A körkörös mozdulatokat egy irányba folyamatosan. Bevallom én eleinte ettől féltem a legjobban, de a harmadiknál már tökéletesen tudtam csinálni.Amennyiben kakaós piskótával szeretnél dolgozni (én is ezt tettem legutóbbi tortám esetében), a 6 evőkanál lisztnél 2 evőkanál helyett ugyanennyi keserű kakaó port tegyél bele (4 evőkanál liszt + 2 evőkanál kakaópor).Előre melegített 160-170 fokos sütőben tűpróbáig sütöm.Fontos, amíg nem emelkedett fel, ne nyitogasd a sütő ajtaját, mert összeesik.

Címkék

Torta