Kéksajtos-brokkolis canneloni

  • 2012.10.13.
  • 5

Valamelyik nap felkerült a Facebookra a Mindmegette.hu szokásos napi összeállítása. Akkor akadt meg a szemem ezen a recepten. Eredetileg már megvolt az ebéd mára, de úgy voltam vele, hogy mivel a héten minden nap volt húsos ebédünk, így most szombaton nyugodtan kihagyhatjuk a húsos fogást.
Jól tettem, mert fantasztikus íze van. Ismételten meg kellett állapítanom, hogy érthetetlen módon kevés brokkolit eszünk. Ezen biztos, hogy változtatni fogok!
Amit erről a receptről tudni kell: nem egy gyorsan összedobom étel. Sok a mosogatnivaló utána, több fázisból áll az összerakása. Azt gondolom, hogy ezek ellenére is érdemes megcsinálni, mert az íze kárpótol a hosszas konyhában állásért. Az eredeti receptben van olívabogyó is, mi azonban ezt nem szeretjük, így kihagytam belőle, valamint a tetejére mozzarellát reszeltünk.Nagyjából 1 óra összerakni és utána még a sütés. Azért nem tudok pontos időt mondani rá, mert amíg készült a canelloni, addig tárkonyos
ragulevest és házi mosógélt is gyártottunk P.-vel.
Hozzávalók:1 doboz canelloni tészta, 1 kis fej brokkoli, 1 fej hagyma olívaolaj, fél piros kaliforniai paprika, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, bazsalikom, 15dkg penészes sajt, 10dkg ricotta, 10dkg mozzarella a tetejére.Paradicsommártáshoz: 4 szem paradicsom, 1 kis fej hagyma, só, bors, bazsalikom.Besamelmártáshoz: 5dkg vaj (nem margarin!!!), 3 csapott evőkanál liszt, 3dl tej.Először a brokkoli főzővízét teszem oda. 1 kiskanál sóval felforralom a vizet, majd három percig főzöm benne a brokkolit. Ezután hideg vízben kihűtöm.Amíg a brokkoli elkészül, addig a zöldségeket feldarabolom apró darabokra. Az olajon üvegesre pirítom a hagymát, majd tovább pirítom a paprikával, fokhagymával és az apró rózsáira szedett brokkolival. Fűszerezem, 5-6 perc pirítás után félrerakom hűlni. Amikor kicsit kihűlt, hozzáadom a sajtot és a ricottát. Jó alaposan összedolgozom.A paradicsommártáshoz felaprítom a paradicsomokat és a hagymát. A hagymát olajban üvegesre pirítom, hozzáradom a paradicsomot, fűszerezem és összefőzöm. Amikor már összeértek az ízek, botmixerrel pürésítem.Közben a sütőt bekapcsolom 150 fokra, hogy mire készen vagyok az összerakással, már megfelelő hőmérsékletű legyen.A besamelmártáshoz a vajat feldarabolom, majd habzásig hevítem. Utána a lisztet csomómentesre eldolgozom benne és fokozatosan adagolva hozzáadom a tejet. Folyamatos kevergetés mellett fog besűrűsödni.Eközben ügyes kezű kis kuktánk már a canellonikba töltötte a tölteléket. Ha nincs akkora szerencsétek, mint nekem, akkor a besamelmártás elkészítése után Ti álltok neki :)
Erre kaptam egy jópofa ötletet a mindmegettén: a töltelékbe állítgatom folyamatosan a canellonit és az újabb adag tolja feljebb mindig a már benne levő anyagot. Egyszerű, jól működik az ilyen sűrűbb töltelékkel. Azt még nem tudom, hogy egy paradicsommártásos töltelékkel hogyan működik ez, de majd kiderül ;)A hőálló edénybe, tepsibe öntöm a paradicsomszószt, ráhelyezem a töltött canellonikat, ezután pedig leöntöm a besamelmártással, majd megszórom a reszelt mozzarellával és mehet a sütőbe.Nagyjából 30 percig sütöm. Amikor a sajt megsült a tetején, már ki lehet venni.

Címkék

Tészta Húsmentes