Házi mosógél

  • 2012.10.13.
  • 6

Sokan tudjátok rólam, hogy nem használok vegyszereket. Takarításnál és mosásnál teljes mértékig száműzni tudtam már a felesleges vegyi anyagokat, célom, hogy a kozmetikumok terén is teljesen leredukáljam azokat. Itt azért már közbeszól az is, hogy egy testápolóhoz, krémhez sokkal több utánajárás van a hozzávalókhoz, de ezt is meg fogom oldani. Jelen pillanatban úgy működik ez nálam, hogy ha valami elfogy, akkor abból már nem veszek újra, hanem helyettesítem egy vegyszermentes verzióval.Ezt a fajta mosógélt Maimóninál találtam, most csináltam másodjára. 3 tesztelő kapott belőle, egy visszajelzést kaptam. Anyu szerint nagyon jól kihozza a fehérekből a foltokat és el is használta gyorsan azt az 1 literes adagot, amit csináltam neki. Én is elégedett vagyok a hatásával, a makacsabb foltok esetén egy áztatás és nincs folt :))Szoktam még mosódióval is mosni, de azt például nem szeretem kötöttekre és finomabb anyagokra használni, így ezt a gélt használom olyankor is.Hozzávalók:6 dkg mosószappan, 30 dkg mosószóda, 2,5 l vízA vizet felforralom.
A mosószappant lereszelem és egy edénybe rakom, felengedem annyi vízzel, amennyi pont ellepi. Folyamatos keverés mellett összefőzöm. Ez nagyjából 5 perc.Amikor a víz felforrt, beleöntöm egy lavórba, hozzáadom a mosószódát és a mosószappanos keveréket, és alaposan összekeverem. Kicsit hagyom pihenni, majd botmixerrel összedolgozom.
Üvegekbe porciózom.Használat előtt fel kell rázni. Egy adag nagyjából 125ml.És akkor, ha nem a környezettudatosság oldaláról nézzük, hanem szigorúan anyagi oldalról, hiszen ez sem elhanyagolható manapság:30 dkg mosószóda: 150 Ft6 dkg mosószappan: 100 FtTehát 250 Ft-ból van nagyjából 2 l mosógél, ami 18 mosásra elegendő.
Ezzel összevetve: rákerestem egy noname mosógélre, ott a 4,5l-es verzió 2400Ft. Tehát ha ezt az árat osztanám vissza 18 adagos verzióra, akkor 998Ft-ra jönne ki. És itt nem egy ismert, sokak által használt mosógélről van szó.