Gyömbéres, sütőtökös cupcake

  • 2014.11.03.
  • 6

Nincs is jobb annál, mikor egy sötét, téli estén egy bögre kellemesen gőzölgő fekete tea és egy fahéjasan illatozó sütőtökös sütemény illata lengi be a szobát.
Sütőtökből isteni süteményeket lehet készíteni. Nálunk valamiért nem anyira elterjedt ilyen formán felhasználni - leszámítva a tökös-mákos sütiket, - pedig nagyon változatos alapanyag. Az egyik ilyen felhasználási mód, ha cupcake-t csinálunk belőle, ami tulajdonképpen egy muffin valamilyen borítással a tetején. A tésztája kicsit lágyabb, kicsit vajasabb, de alapvetően olyan, mint egy muffin. Vagy én nem jöttem még rá, hogy mi a lényegi különbség a kettő között.
A sütőtök úgy viselkedik a sütiben, mint a répa, épp ezért úgy is kell vele bánni. A cukrot érdemes visszavenni és vigyázni kell a folyékony anyagok adagolásánál is, mivel a sütőtök és a répa is viszonylag sok levet ereszt miközben sül.
Kísérletezős sütemény, bátran variálhatók az arányok, a fűszerek.
Hozzávalók (6 db)kb. 20 dkg vaj3 tojás10 dkg cukor25 dkg lisztegy fél sütőtökkis darab friss gyömbérőrölt fahéjsütőporfél deci tej vagy 2 ek tejporegy doboz krémsajt (150 g)5 dkg vajfahéjvanília/ vanilin cukoregy kevés cukorA megpuhult vajat keverjük krémesre a cukorral. Egyenként keverjük hozzá a tojás sárgáját és a tejport vagy a tejet. Vékonyan reszeljük bele a sütőtököt, keverjük el, tegyük bele fahéjat, a gyömbért és miután jól elkevertük adjuk hozzá a sütőport és a lisztet. Óvatosan keverjük ki csomómentesre. Kóstoljuk meg a keveréket, ha nem elég fűszeres, akkor még fűszerezzük. Ha karácsonyibb ízekre vágyunk, nyugodtan tegyünk bele őrölt szegfűszeget, de jól passzol hozzá a reszelt narancshéj, a kardamon vagy akár a citrom is.Jó keményre verjük fel a fehérjét és forgassuk bele finoman a lisztes keverékbe.
Ha elkészültünk, töltsük kivajazott szilikonos muffin sütőformába és 180-200 fokon süssük 30 percig.
Akkor jó, hogyha a tészták megnőttek és a sütik közepébe szúrt fogpiszkálóra nem ragad már nyers tészta.Miután megsültek, 10 percig hagyuk még őket a formában, utána rácsra rakva hűtsük le őket.Közben keverjük ki a krémet a tetjére.A puha vajat verjük krémesre a krémsajttal és a vanilin cukorral. Ízesítsük fahéjjal és ízlés szerint cukrozzuk még, ha szeretnénk.Ha a cupcake-ek meghűltek, akkor nyomózsákkal vagy egy kiskanál segítségével vigyük fel a krémet a tetejükre.