Sütőtökös mákos pite

  • 2014.10.23.
  • 4

A múltkor betévedtünk egy cukrászdába. Puncs mignont ettünk és kávéztunk. De közben olyan hívogatóan nézett rám a pult mögül az a tökös-mákos pite, hogy elhatároztam, ha lesz alkalmam, akkor biztos sütök otthon egyet.
Még sosem csináltam tökös-mákos pitét. Nem is kóstoltam. De azt éreztem, hogy ez nekem menni fog. Volt is otthon egy szép darab sütőtök. Másnap vettem mákot, tejszínt és nekiláttam a kísérletezésnek. A végeredmény annyira jól sikerült, hogy annak a testvéremnek is ízlett, aki nem is szereti a mákot.
Hozzávalóknagyobb tenyérnyi sütőtök (kb. fél kiló)40 dkg mák2 dl tejszín vagy 3,5-ös tejkét-három evőkanál cseresznye vagy meggy lekvár (opcionális)fél kiló liszt20 dkg vajegy tojás sárgája2 dl tejföl2 dkg élesztő2 evőkanál cukoregy csipet sóA tésztát blöfföltem. Azt tudtam, hogy valami zserbó tésztához hasonló tésztát szeretnék, úgyhogy megnéztem egy pitetészta és egy zserbótészta receptet és összedolgoztam a kettőt.Gyakorlatilag nagyon egyszerű elkészíteni: a lisztbe belemorzsuljok az élesztőt, aztán minden mást hozzá keverünk. Valószínűleg nem fog kelleni mind a két deci tejföl, mert akkor nagyon nedves és ragacsos lesz a tészta. Ha ez történik, akkor se ijedjünk meg, adjunk még hozzá annyi lisztet, hogy
kellemesen ruganyos és jól nyújtható legyen. Hagyjuk egy fél órát pihenni.Addig készítsük el a máktölteléket. Két deci tejben forraljuk fel a mákot. Én mézzel ízesítettem, de lehet cukorral is. Ízlés dolga, hogy ki mennyire szereti édesen, de nem javaslom a túlcukrozást, mert a sütőtök is nagyon édes lesz. Kb. egy evőkanál mézet javaslok. Meg egy kis vaníliás cukrot. Legjobb a házi.:) Pici tejszín is mehet bele, akkor csak krémesebb lesz. A mákot addig forraljuk, amíg kenhető állagúra sűrűsödik.Én a sütőtököt előző este megsütöttem, de lehet aznap is.
A lényeg, hogy kihűljön, mire a tésztára kerül. A sütőtök belsejét kanalazzuk ki a héjából egy tálba, majd egy kis kanál cukorral meg egy fél deci tejszínnel jó alaposan keverjük el.Ezzel készen is vannak a töltelékeink.

A pihentetett tésztát osszuk három felé, nyújtsuk ki és utána már össze is rakhatjuk a piténket. Az alsó szintet vékonyan kenjük meg a cseresznyelekvárral, arra kerüljön a mák, rá egy réteg tészta, utána a sütőtök és végül jöhet a teteje. Kenjük meg vékonyan tojás sárgájával, szúrkáljuk meg és 180 fokon 30-40 perc alatt süssük készre.Vigyázat! Függőséget okoz!