Heston-féle sültcsirke és a mennyei csirkemelles szendvics

  • 2014.10.14.
  • 2

Nem olyan rég találtam rá Heston Blumenthal-ra. Ő egy több Michelin csillagos angol sztárséf. Nem is ez az érdekes vele kapcsolatban, hanem nagyon újszerúen áll hozzá a konyhaművészethez. Alapjaiban kérdőjelezi meg a "jól bevált" recepteket, újragondolja a főzési, sütési folyamatokat, és bár néhány receptje kifejezetten körülményes, a végeredmény általában isteni finom lesz.
Egy jó tanács: nem érdemes nekiállni egy Heston receptnek, hogyha nincs legalább 3 szabad óránk. Ez a sült csirke is ilyen, bár emellett legalább nem kell ott állni.Ha valakit bővebben érdekel, akkor a bejegyzés végén belinkelek pár Heston videót. (Ez a sorozat a Paprika Tv-n is fut magyarul.)Akkor térjünk rá a sült csirkére.Nem először sütöttem életemben egyben csirkét. De bizton állathatom, hogy ilyen finom még sohasem volt. Pedig nem a hús minősége változott - csak az elkészítés módja.Heston azzal kezdi, hogy beáztatja a csirkét egy éjszakára sós vízbe. Így a hús magba szívja a vizet és nem szárad ki sütés közben.Nálam ez a lépés idő hiányában elmaradt. Így mindössze annyit tettem, hogy bekentem vajjal a bőrét és egy picit megsóztam.Hozzávalókegy egész csirke (lehetőleg tanyasi)20 dkg vajegy marék friss kakukkfűegy marék citromfű (opcionális)egy citromsó, borsAz öntethez:fokhagyma, 2-3 dl fehér borA csirkéből - ha tudjuk - távolítsuk el a kívánság csontot. Ez megkönnyíti a szeletelést a tálaláskor. Jól nyissuk ki a combját, hogy könnyebben átsüljön a vastagabb része s. A belsejébe dugjuk bele a friss kakukkfüvet és az egész citromot. Ha van cítromfüvünk, akkor rakjunk pár szálat a tepsibe a csirke mellé. Kívül kenjük be a vajjal, sózzok és 90 fokos sütőben kb. 3 órán át süssük. Ez a csirke minőségétől, nagyságától és a sütő fajtájától függően változhat. Heston azt javasolja, hogy termométerrel ellenőrizzük, hogy a mell legvastagabb részénél elérte-e a hús a 60 fokos hőmérsékletet, mert akkor ki lehet venni a csirkét. Nekem termométerem sem volt, úgyhogy a megérzéseimre hallgatva kb. 3 órán keresztül sütöttem a durván 2 kilós csirkét. Ekkor kivettem, és hagytam 45 percet pihenni. Erre azért van szükség, hogy a rostokból kisülő nedvességet vissza tudj magába szívni a hús. Érdemes kivárni a 45 percet, mert fantasztikus lesz a végeredmény.Amíg pihentetjük a húst a megkenegethetjük egy kis kakukkfüves fehérborral és meglocsolhatjuk a megolvadt vajjal. Melegítsük fel a sütőt 200 fokra és dujuk vissza a csirkét még kb. 10 percre, amíg a bőre jó ropogósra nem pirul.
Mikor elkészült a tepsiben maradt pirult vajra és zsírra öntsünk bort, kaparjuk át a keveréket egy serpenyőbe. Dobjunk hozzá egy gerezd feldarabolt fokhagymát, adjuk hozzá a csirke belsejéből a kakukkfüvet és a sült citrom levét. Addig forraljuk, amíg besűrűsödik. Szűrjük le, és tálaláskor ezzel locsoljuk meg a csirke darabokat.Mikor belevágunk a húsba, azonnal szembetűnik, hogy miért érdemes így sütni a csirkét. Szinte kiömlik belőle a nedvesség. A hús szaftos, omlós és puha... nyoma sincs a
megszokott száraz csirkemellnek. Minden falat egy igazi ízorgazmus.Én salátával és rozmaringos krumplival tálaltam.Aztán úgy esett, hogy megmaradt fél mell.
Ebből másnap a világ legfinomabb reggelije készült. Kis cipókat sütöttem liszt, élesztő és víz keverékéből (hasonlót az angol muffinhoz).Friss saláta, paradicsom, egy vékony szelet ementáli vagy más lyukas sajt és sok sok majonéz kell hozzá. Na meg a sült csirkemell szeletekre vágva.
És az ígért link a How to cook like Heston című sorozathoz. A csirke a sorozat 4. epizódja, érdemes megnézni a többit is.