Pecsenyemáj karamellizált körtével

  • 2014.09.25.
  • 1

Ez a recept elsősorban azoknak szól, akik szeretik a májat. Igazi ízorgia: (kacsa)máj, libamáj, kéksajt, körte, karamell. Tökéletes az összhatás. A máj olvad a szájban, a kenyér kellemesen ropog, a karamellizált körte pedig csodálatosan meglágyatja az ízeket. Gyorsan elkészíthető, látványos fogás a fáradt mindennapokra. Maximum 15 perc a konyhában, és a siker nem marad el.HOZZÁVALÓK2 db pecsenyemáj per fő (kacsamáj opcionális)egy érett körtekis darab libamáj2-3 fej lilahagymaegy marék friss kakukkfűegy kis darab kék penészes sajt5 dkg vajcukorsó, borsA májakat szétbontjuk. (elvágjuk a két felet összekötő inat)Serpenyőben a kis darab libamájat saját zsírjában aranybarnára pirítjuk. Mikor kész, a sült májat félre rakjuk. Utána ebben a zsírban fogjuk megsütni a pecsenyemájakat. Ha kevés zsír sült ki a libamájból, akkor még egy kis vajat adhatunk hozzá. Belerakjuk a májakat és a felkarikázott lilahagymát, enyhén megborsozzuk, majd rádobjuk a friss kakukkfüvet.
Míg a máj pirul, egy másik serpenyőben szintén megolvasztunk egy kis vajat. 2-3 kanál cukrot enyhén megkaramellizálunk benne. Mikor már szép aranysárga, akkor beledobjuk a meghámozott, kimagozott, ujjnyi vastagra szeletelt körte gerezdeket. Óvatosan kevergetjük, míg a körte levet nem ereszt, ekkor egy kevés kék sajtot adunk hozzá és tovább pároljuk, amíg a körte jó puha nem lesz.Közben időnként nézzünk rá a májra és forgassuk meg, ha az egyik fele megpirult. Fontos, hogy alacsony lángon süssük, mert a máj akkor igazán finom, hogyha a közepe egy kicsit rózsaszín marad.Mire a körte elkészül, addigra a májnak is jónak kell lennie. Ekkor sózzuk meg. Ha előbb tettünk volna így, akkor a megkeményedett volna.Eközben kenyeret pirítunk. Rozskenyérrel még élvezetesebb az összhatás, mivel a barna kenyér enyhe savanyúsága jól ellensúlyozza a körte édességét és a máj kesernyés ízét.
A pirítósokat vékonyan megkenjük a sült libamájjal.
Erre jön a pecsenyemáj, tetejére a sült lilahagyma. Kicsit meglocsoljuk a májból kisült lével. Jöhet egy kanál körte, egy pár morzsa kék penészes sajt és a fogás tálalható.