Tavaszi medvehagymás-spenótos pite

  • 2014.04.10.
  • 2

Van pár dolog, aminek tavasszal egyszerűen nem tudok ellenállni. Ilyen például a friss spenót, vagy a zöld spárga, amit türelmetlenül várok, hogy megjelenjen a piacon. Fehér már van. Igaz az nem az igazi - szerintem, de lehet hogy nem fogom kibírni és a héten mégis csak veszek egy csomaggal. Főleg, hogyha lejjebb megy az ára.Tegnap spenótos pitét sütöttem. Semmi bonyolultra nem kell gondolni. Kell hozzá egy előre elkészített leveles tészta csomag, túró, tojás, némi tejföl, fűszerek, egy kevés sajt, szabad 20 perc és kész is a kiadós , szemkápráztató ebéd.Hozzávalók15-20 dkg túró20 dkg friss spenót2 tojás2-3 kanál tejfölkapor,
szerecsendió, petrezselyemfokhagymamedvehagymavajsó, borssajtA spenótot vajon megpároljuk 2 gerezd fokhagymával. Addig pároljuk, amíg nagyjából elfő a leve.A túrót összekeverjük a tojással és tejföllel. Teszünk hozzá 2-3 kiskanál kaprot, 3-4 kiskanál petrezselymet (frissből elég kevesebb is), egy leheletnyi szerecsendiót, sózzuk borsozzuk. A végén belekeverjük a felaprított medvehagymát.Egy kisebb tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A tésztábó akkora kört vágunk, amekkora a sütőformánk alja, majd a maradékból kibéleljük a forma oldalát is. Ebbe "tésztakosárba" töltjük bele a túrót, aminek a tetejére halmozzuk a megpárolt spenótot. Egyengessük el, reszeljünk rá egy kis sajtot és a maradék tésztából amerikai pite módjára készítsünk rá díszrácsot.Előmelegített sütőben 200 fokon 30-40 percig süssük, addig, amíg a sajt
és a tésztarács szépen megpirul a tetején.Érdemes közelebb tenni a sütőformát a sütő aljához, mert a túróból kisülő lé eláztathatja a tésztát és ettől nyers maradhat.
Balzsamecetes zöldsalátával tálaljuk.