Miso leves avagy a lusta ember vacsorája

  • 2014.04.19.
  • 2

A miso a világ egyik legegyszerűbb levese. Főzési ideje maximum 10 perc. Ha megvan hozzá minden alapanyagunk. A bevásárló lista nem túl hosszú, ellenben annál nehezebb beszerezni a hozzávalókat. Javaslom a Fővám téri Ázsia boltot, ott minden szükséges alapanyagot megtalálunk.
Nos, a miso paszta nem annyira olcsó. De tekintve, hogy egy csomagból rengeteg levest vagy akár más japán ételt is készíthetünk, szerintem megéri az árát. Ezen kívül szükség lesz még hozzá algára (lehetőség szerint wakame algára), tofura, ízlés szerint zöldhagymára és az úgynevezett dashi-ra.
Hogy mi az a dashi?A dashi egy japán alaplé amit bonito tonhal pehlyből és konbu alga forrázatából készítenek. A legegyszerűbb, ha megvesszük az instant változatot és azt használjuk. Olcsóbb is, mert a bonito pelyhet aranyáron mérik.A miso pasztát sem érdemes otthon elkészíteni, mert minimum fél év, mire elkészül. A miso tulajdonképpen nem más, mint erjesztett rizs szójával. Ha valakit mégis érdekel a házi készítés, angol oldalakon utánanézhet.Hozzávalók2-3 evőkanál miso pasztaegy csomag instant dashiegy fél tofu (nem füstölt)kb. 1-2 g szárított wakame algaAz algát törjük össze és áztassuk langyos vízbe. A dashit 1,5 liter vízben oldjuk fel, hevítsük forrásig. Zárjuk el a gázt, keverjük bele a miso pasztát (használhatunk hozzá habverőt is), dobjuk bele a felkockázott tofut és az algadarabokat.És kész is a miso leves.
Tálaláskor vékonyra karikázott újhagymával díszíthetjük.