Az édesburgonya projekt I.

  • 2014.04.13.
  • 3

Micsoda? Édes krumpli? Az meg mire jó?"Az
édesburgonya
(Ipomoea batatas)
a
szulákfélék
családjába és a
hajnalka
nemzetségbe tartozó növény, melyet főként gyökeréért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a
burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a
C-,
B2 és B6- valamint
E-vitamin
tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint
kálium, a
réz
és a
mangán, alacsony a zsír- és
koleszterintartalma
és neve ellenére
cukorbetegek
is fogyaszthatják."
/Forrás: Wikipédia/
Én eddig csak krémlevesben kóstoltam, elsőre a sütőtök jutott eszembe róla, de rengeteg másféle felhasználási módja létezik. Főleg ázsiai ételekben találkozni vele és mivel nagyon szeretem a távol-keleti konyhát, ezért úgy döntöttem, hogy egy próbát megér, hátha megmarad az én kertemben is.Már egy hónapja csírázik az ablakban az édesburgonyám. Jelenleg ott tartunk, hogy méretes gyökérzetet növesztett, de hajtásokat még nem hozott. Pedig már kellett volna. Legalábbis az internetes videók tanulsága szerint... Nem baj, én nem siettetem, ráér kicsírázni, amikor akar.Az alábbi videó szerint már itt kellene tartania a növénynek. Nos, én nem tudom külön megvilágítani, nem tudok neki egyenletesen 25 fokot biztosítani, ezért valószínűleg jóval lassabban növekszik, mint egy ideálisabb környezetben.
De az is lehet, hogy csak rossz oldalát dugtam vízbe...Ugyanis a csíráztatás lényege az, hogy a krumplinak azt a felét (vékonyabbik) lógatjuk vízbe, ami valószínűleg a gyökér része volt. Ekkor megindul a csírázási folyamat és alul gyökereket fog növeszteni, felül pedig kis hajtásokat fog hozni. Utána ezeket a kis hajtásokat kell kiültetni. Lehet az egész krumplit is, de azt nem javasolják.