Házi ajvár

  • 2013.09.05.
  • 7

Itt az ősz, eljött a befőzések ideje. Ilyenkor mindenki azon dolgozik, hogy a zord téli hónapokra elrejtsen egy csepp nyarat a befőttesüvegeiben. Idén nálam a lekvárfőzés kimerült a bodzás eperlekvárnál (nagyon sok lekvárt kaptunk ajándékba), illetve tervbe van véve még egy bodzatermés levár is. De befőzni nem csak gyümölcsöket lehet, hanem zöldségeket is. Most van kápia paprika szezon, úgyhogy mindenkinek ajánlom, hogy jól vásároljon be, mert rengeteg finomságot lehet belőle készíteni.
Elsőnek következzen az egyik személyes kedvencem, a szláv csoda: az ajvár. Egyszerű, mint az egyszeregy és isteni finom kenyérre kenve vagy húsokhoz vagy magában vagy tölteléknek vagy... szóval egyszerűen nagyon finom. Aki azt mondja, hogy nem szereti az ajvárt, az még nem evett jót.
Ebből a receptből kb. másfél üveg ajvár lesz. Érdemesebb kisebb üvegekbe rakni, mert felbontás után hamar megromlik.Hozzávalókkb. fél kiló húsos kápia paprika (nem pritamin)egy közepes padlizsán5-6 gerezd fokhagyma1 fej lilahagyma (ha nincs jó a vörös is)1 paradicsom vagy 2 kanál sűrített paradicsomolíva olaj (kb 2 dl)almaecetsó, borsA paprikákat kicsumázzuk, kimagozzuk, félbe vágjuk és héjukkal felfelé sütőpapírral letakart tepsire fektetjük őket. Sütőbe tesszük és 200 fokon sütjük kb. 3/4 óráig, amíg a héjuk megfeketedik. Én a félbe vágott padlizsánt (amit enyhén bevagdostam) is a paprikákkal együtt sütöttem. Van, aki külön szereti, ez igazából ízlés dolga. Ha van lehetőségünk tüzet rakni, akkor jobb az egészet tűz fölött csinálni, mert akkor lesz igazán zamatos. Ilyenkor a padlizsánt és a paprikát is hagyjuk egészben.Mikor megsült a paprika szedjük ki egy tálba és fóliával takarjuk le 10-15 percre. Így könnyen leválik majd a héja. Szinte leszalad róla.Amíg a zöldségek sülnek a hagymát és a fokhagymát aprítógéppel felaprítjuk majd egy kiolajozott lábosba öntjük.
A megpucolt (kimagozott, lehéjazott) padlizsánt és paprikát aprítógépben kb. 1 dl olajjal pépesre daráljuk. A hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a padlizsános paprikakrémet. Sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, amíg besűrűsödik és krémes állagú lesz. Közben adhatunk hozzá olajat és egy pár evőkanál almaecetet.
Az olajtól krémesebb, az ecettől savanykásabb lesz.Mikor elkészült, kifőzött üvegekbe töltjük, a tetejére olíva olajat öntünk és 2 napig fejjel lefelé dunsztoljuk. Utána kamrába tesszük. Felnyitásig tulajdonképpen korlátlan ideig eláll.