Bogyós gyümölcsleves narancsvirággal

  • 2013.07.05.
  • 3

Tombol a nyár, itt a kánikula. Kinek nem esik jól ilyenkor egy nagy tál hideg gyümölcsleves? Nagyanyáinkkal ellentétben én nem rakok bele se tejet, se pudingport, se tejfölt vagy joghurtot, egyedül a tálalás előtt egy evőkanál tejszínt teszek a tányérba. Így ezt a levest akár tejallergiások is nyugodtan ehetik, mivel a tejszín kihagyható belőle.Hozzávalók(kis lábos)negyed kiló meggynegyed kiló cseresznye15 dkg málna10 dkg áfonyaegy csipet fekete kardamonegy csillagánizsegy rúd fahéjegy ek szegfűszeg2-3 evőkanál szárított narancsvirág2-3 ek cukorhibiszkusz (opcionális)A meggyet és a cseresznyét kimagozom, az áfonyát és a málnát átválogatom. Egy kisebb főzőedényben megolvasztom a cukrot. Mikor már nagyjából folyik, akkor ráöntöm a meggyet és a cseresznyét. Addig kevergetem, míg a gyümölcsök levet eresztenek. Ekkor jönnek a fűszerek: a fahéj, a csillagánizs, a kardamon, a szegfűszeg, a narancsvirág és aki szereti a hibiszkuszt (enni), az tehet bele azt is. Az egész keveréket fedő alatt kb. 5-10 percig forralom kis lángon, majd felöntöm vízzel. Ízlés szerint, attól függően, hogy mennyire szeretnénk sűrű levest. Ezt forrásig párolom kis lángon fedő alatt. Ezen a ponton lehet utóédesíteni, ha valaki savanyúnak találja. Én mézet szoktam bele rakni, ha nem elég édes, de alapvetően inkább savanykásabban szeretjük. Mikor újra rotyog, elzárom alatta a gázt, beledobom a málnát és az áfonyát, keverek rajta egyet-kettőt, majd hideg vízbe állítom a lábost. Addig hűtöm, amíg el nem éri a hűtőbe tehető állapotot. Így a málna és az áfonya nem fő szét, de azért hozzáadja az ízét a leveshez. 5-6 óra pihenés után a legfinomabb, mikor a fűszerek és a gyümölcsök íze összeért.
Tálaláskor folyékony habtejszínt keverek hozzá.