Vietnami Pho leves

  • 2013.04.17.
  • 4

Az egész úgy kezdődött, hogy elmentünk egy
vietnami
étterembe, ahol megkóstoltuk a Pho-t.
Szerelem volt első kanálra: a marhahúsleves ízgazdagsága, a keleti fűszerek pikánssága, a rizstészta lágysága és a chili vadsága úgy levett a lábamról, hogy eldöntöttem következő hétvégén én is megfőzöm ezt a csodát.Első körben lázas internetbújásba kezdtem, hogy megtaláljam az autentikus, az eredeti, a hamisítatlan pho receptet. Nem tudom, hogy sikerült-e, de a végeredmény más lett, mint amit az étteremben kaptunk, viszont semmivel sem rosszabb. A bolti pho inkább hasonlított a mi marhahúslevesünkre, ez pedig egy sokkal sűrűbb,
íz gazdagabb, fűszeresebb leves lett, amit nem kifejezetten bántam.A megfelelő recept megtalálása után jött az alapanyagok beszerzése. Az újpalotai piacról van a hús és a csont, az Ázsia centerből a fűszerek, a tészta és az egyéb hozzávalók. Egyébként mindenkinek ajánlom az Ázsia centert, ha szereti a keleties ízeket, mivel az élelmiszer boltjaiban töredék áron megkaphatóak az egzotikus alapanyagok, amiket a keleti fűszerboltokban vagy a multikban elképesztő összegekért árulnak. Mielőtt odamegyünk, nem árt egy kicsit utánanézni, hogy mit is akarunk venni (angol, vagy kínai/vietnami
név, hogy néz ki pontosan) mert az eladók nem nagyon beszélnek magyarul, és egyáltalán nem segítőkészek.
Elérkezett a szombat, a pho leves napja. Egy 5 órás főzés várt rám, de tudtam, hogy a végeredmény frenetikus lesz. Ráadásul félúton el lehet nassolni a csontokból származó velőt, úgyhogy nem fogunk éhezni egész nap.HozzávalókAz alapléhez:2 közepes velős csont1 nagyobb darab csontos lábszárcsontegy kisebb darab nem csontos levesmarha(ízlés szerint szegy, comb vagy más marhahús darab)Fűszerek:1 nagyobb darab gyömbér3 vörös hagyma1 rúd fahéj, 1 ek. korriander mag, 1 ek. édeskömény5 db csillagánizs1 egész kardamon6 db szegfűszeghallécukorsóA velőt fél órával felhasználás előtt mindkét oldalán jól besózom, hogy ne essen ki főzés közben az értékes anyag. Hideg vízben felteszem főni. A keletkező habot leszedem.
Amíg előfőzöm a levest a hagymát és a gyömbért jó alaposan megmosom, félbe vágom és a sütő legmelegebb fokozatán tulajdonképpen meggrillezem. Ha valakinek van otthon gáztűzhelye, akkor jobb, ha a fölött pörköli meg őket, mert úgy jó, ha kicsit odakap a fűszer. Nem kell megpucolni, csak a nagyon égett részeket kell eltávolítani róla. (pl. a hagyma gyökerét)Mikor ez kész, akkor befűszerezem a levest.
Hozzáadom a leveshúst, a meggrillezett hagymát és gyömbért, kb 1 dl halszószt, egy kanál cukrot, és a fűszerkeveréket.Nem ajánlatos hagyni, hogy a fűszerek mindenre rátapadjanak, ezért a legegyszerűbb, ha teás zsákba, vagy teatojásba tesszük őket. Nekem egyik sem volt itthon, ezért egy szűrővel oldottam meg ugyanezt. Így időnként érdemes kavarni a fűszereken, hogy rendesen átadják a levesnek az aromájukat. Az így kapott keveréket kis lángon kb. másfél órán keresztül főzöm. Ha elforr a víz, pótolom.Másfél óra múlva vegyük ki a húst és a csontokat. Itt elkövettem azt a hibát, hogy miután kiütöttem a velőt nem tettem vissza a csontot. Az eredeti recept szerint jobb, ha benne hagyjuk, csak a húst vegyük ki. Így sem lett rossz a végeredmény, de lehet, hogy úgy marhásabb ízű lett volna a végeredmény.További másfél órát főzzük a levest.Ha ezzel megvagyunk, az egészet szűrjük le.Egy tiszta (az étteremben aranyszínű, nekem sötétbarna -gyanítom a halszósz miatt), átlátszó levet kell kapnunk, aminek a tetején gyöngyözik a velőzsír. Itt azt írja a recept, hogyha nem elég fényes a pho íze, akkor adjunk még hozzá halszószt és cukrot. Én adtam cukrot is, halszószt is, meg sót is, végül 10 percnyi próbálgatás után jó íze lett.A megfőtt húst hajszálvékony szeletekre vágjuk és visszatesszük a levesbe.Addig egy másik lábosban vizet forralunk, amiben megfőzzük a rizstésztát. A rizstésztának fajtája válogatja, hogy hogy kell főzni, van amelyiket nem kell, csak áztatni. Amit most vettem azt 4 percig kellett forrásban lévő vízben kavargatni. Leszűrjük a tésztát és tálalhatunk.Most jön a
legjobb rész, a díszítés:Tálaláshoz:mentalevélkoriander levélújhagymamadár szem chililime / citrommungóbabcsírathai bazsalikomA legegyszerűbb, ha minden díszítőelemet kirakunk egy nagy tálra és mindenki ízlése szerint válogat belőle. Nálunk menta, koriander, újhagyma, mungóbab, lime-os chili került a levesre.Hagyományosan még kétféle szószt ajánlanak hozzá: a hoisin szószt és a sriracha szószt. A srirachát könnyű beszerzni, minden keleti fűszerboltban kapható: egy olyan chili szósz, amin egy nagy kakas van, ezért kakas szósznak is szokták hívni. Én nem vettem, mert úgy gondoltam a madárszem chili elég erős magában is, nem kell, hogy jobban csípjen a leves. Hoisint viszont nem találtam.