Kétféle mártogatós csirkéből

  • 2013.04.02.
  • 3

Nagyon szeretem a különböző mártogatós ételeket. Lehet az hús, zöldség, tortilla, sült krumpli... mindegyiket imádom. Házibulikra is ideálisak, mivel nem kell hozzá leülni, hanem akár állva is lehet belőlük csipegetni. Az első változat saját fejlesztésű csirke nuggets a második pedig klasszikus fűszeres csirkeszárny.
Csirke falatkákcsirkehús filéfűszerekegy tojáslisztzsemlemorzsaolajA csirke falatkákat általában mellből szoktam készíteni, de most comb filéből készült. Sokkal olcsóbb (főleg ha mi filézzük) és szaftosabb hús.
A filét vékony csíkokra felvagdaljuk. Nagyjából legyenek egyforma méretűek, de nem baj, ha van közte kisebb is.Többféle fűszerrel lehet készíteni. A klasszikus,amit nagyon szeretek az a szójaszószba pácolt csirke. Ezt meg lehet bolondítani fokhagymával vagy mézzel vagy mind kettővel. Ha nincs otthon szójaszósz, akkor bazsalikomos, oregánós, kakukkfüves, petrezselymes keveréket szoktam rárakni, de igazából ez is ízlés dolga.Miután befűszereztük a csirkét, előkészítjük a panírt. A tojást összekeverjük a liszttel és ebbe beledobjuk az összes csirke csíkot, majd jól elkeverjük. Utána mindegyik darabot egyenként zsemlemorzsába forgatjuk és egy vékonyan kiolajozott, tapadásmentes tepsibe rakjuk őket. Mikor minden falatka elkészült még egy kevés olajjal megspricceljük őket és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütjük. Időnként rázogassuk meg a csirkéket, hogy minden oldala egyenletesen megpiruljon.Fűszeres csirkeszárnycsirkeszárnyakgrill fűszerkeverék/sóédes chiliszószkakukkfűrómai kömény (opcionális)A csirkeszárnyakat sütés előtt egy két órával már jól befűszerezzük. A keverékbe tulajdonképpen bármilyen fűszert lehet tenni. Az én kedvencem a következő: grill fűszerkeverék/só, kakukkfű édes chiliszósz és olaj. Néha római köményesen készítem, akkor nem rakok rá édes chilit. A római köménynek - bár jól passzol a csirkéhez - nagyon erős jellegzetes íze van, ezért finoman kell vele bánni.A befűszerezett szárnyakat fólia alatt 30 percig, majd fólia nélkül további 10-15 percig sütöm 180 fokos sütőben. Időnként forgassuk meg a szárnyakat, hogy minden oldala egyenletesen megpiruljon.Szósznak tejfölt és édes chilit, vagy fokhagymás, fűszeres tejfölt javaslok hozzá.