Spenóttal és gomolyával töltött gombafejek

  • 2013.03.11.
  • 9

Nálunk továbbra is főleg húsmentes ételek vannak terítéken. Igazából kimondatlanul megállapodtunk egy olyan szabályban, hogy
hét közben
nem nagyon eszünk húst. (Kivéve halat.) Ezzel egyrészt rengeteg pénzt és időt meg lehet spórolni, másrészt az egészségre is jótékony hatással van, hiszen hétköznap általában később szoktunk vacsorázni és nem
feltétlenéül
tesz jót egy este tízes marhasteak a gyomornak.De ha valaki már nem bírja hús nélkül az életet van pár étel, ami kiválóan eltereli róla a figyelmet. Az elkövetkezendő napokban ilyen recepteket fogok posztolni, mivel az elmúlt héten mi is főleg ilyeneket ettünk. Még a legnotóriusabb húsfogyasztókat is át lehet ejteni egy két trükkös fogással.A gomba megfelelően fűszerezve olyan, mint egy finoman átsült, puha hússzelet. Ezt Jamie Olivertől tanultam, akinek van egy fantasztikus vegaburger receptje, amiben a gombát steak fűszeres vajjal meggrillezi, majd
a szaftjával együtt, friss paradicsommal és salátával szendvicsbe teszi. Isteni, mindenkinek ajánlom, aki szereti a gombát.Töltött gomba szerepelt már nálam, mivel az egyik kedvenc gyors ételeim közé tartozik és nagyon változatosan lehet elkészíteni. Most egy klasszikusnak számító recept következik némi bolondériával.
Hozzávalók2-3 nagy gombafej fejenkéntleveles spenót (a legjobb a friss, de ha nincs jó a fagyasztott is)gomolya túróegy tojás sárgájatejfölpetrezselyemfokhagymareszelt sajtnagyon érett camambert sajtspenóttej/tejszínsó, borsA gombafejeket megpucoljuk, a törzsüket óvatosan eltávolítjuk.A gomolyát kikeverjük a tejföllel, a tojás sárgájával és a petrezselyemmel. Borsozzuk. Sózni csak akkor kell, ha úgy ítéljük meg, hogy nem elég sós a túró. (Juhtúrót is lehet használni. Azt egyáltalán nem kell sózni.)A spenótot vajon megpároljuk. Mikor kiolvadnak a levelek, akkor adjuk hozzá a fokhagymát és egy kevés tejet, vagy tejszínt. Addig pároljuk, amíg a víz nagyjából elfő róla.A gombafejeket a következőképpen töltjük meg: óvatosan az aljába nyomkodjuk
a gomolyás keveréket. Arra teszünk egy vékony szelet nagyon érett camabert sajtot. Erre jön a spenót, és a legvégén megszórjuk egy pici reszelt sajttal. Én Pannóniát használtam, mert az is elég karakteres ízű, de igazából bármilyen érettebb sajt megteszi.
180 fokos sütőben fólia alatt 15-20 percig sütjük, fólia nélkül meg addig, amíg a sajt megpirul, illetve a gombából kisült víz nagyjából elforr.
Rukkolás, avokádós, paradicsomos zöldsalátával tálaltam.