Pirított káposzta

  • 2013.09.02.
  • 1

Régen a palócok (is) gyakran készítettek pirított káposztát. Tették tésztára, rétesbe, de palacsinta vagy lángos tésztájába is. A párolt káposztával ellentétben ebbe nem kerül hagyma. A zsiradék hagyományosan disznózsír volt, de olajjal készítve kevésbé gyomorpróbáló.Hozzávalók1 közepes fej káposzta1 csapott evőkanál só3-4 evőkanál zsiradék (zsír vagy olaj)borsA durvára reszelt káposztával keverjük össze a sót, hagyjuk állni fél óráig, majd alaposan nyomkodjuk ki a keletkező folyadékból.
Tegyük a kinyomkodott káposztát a zsiradékra és időnként megkeverve (a vége felé gyakrabban) pirítsuk meg. Ez legalább 25-30 percet vesz igénybe.Ízlés szerint borsozzuk.