Ipoly-menti szardínia, avagy sneci olajban

  • 2013.08.22.
  • 5

A Fiúk kivételesen zsákmánnyal tértek haza a pecázásból, a snecikből (hivatalos nevén szélhajtó küsz – Alburnus albumus charusini) jutott üvegekbe is, olajban tartósítva. A receptet Horváth Ilona majd' minden magyar háztartásában meglévő szakácskönyvéből vettem, ott szardíniával szerepel, de más apróhallal is tökéletesen működik.Hozzávalók1 kg tisztított snecisó5 dl étolaj2 dl víz A lepikkelyezett, kibelezett halak fejét is vágjuk le, majd kívül-belül alaposan sózzuk be a halacskákat. Tegyük őket egy éjszakára a hűtőbe. Másnap alaposan mossuk át a felesleges sótól, öntsük fel a borsos olaj-víz keverékével és alacsony hőfokon, lefedve pároljuk 2 órán keresztül.Tegyük kisebb üvegekbe a halakat, öntsük rá a párolólevet, ha nem lepné el teljesen, akkor egészítsük ki olajjal. A lezárt üvegeket mérettől függően vízfürdőben gőzöljük 1,5 – 2 órán keresztül.