Ta'amiya

  • 2013.07.31.
  • 3

Az egyiptomi falafelről, a szárított lóbabból
készült ta'amiyaról már született bejegyzés, ez a mostani a friss lóbabból készültről szól (ilyet kóstoltunk Egyiptomban is). A lóbabültetvényem termése kínálta magát,
hogy az eredeti verziót is elkészítsem.
A lóbab hatalmas zöldtömeget ad, ehhez képest a termés mennyisége viszonylag csekély. (Talán ez volt az oka, amiért nálunk takarmányozásra használják inkább, a favizmus, egy öröklődő enzimhiányos betegség valószínűleg nem játszott szerepet ebben.)A recept tulajdonképpen változatlan, friss lóbabból viszont dupla mennyiség kell a szárítotthoz képest.Hozzávalók50 dkg frissen fejtett lóbab1-2 fej vöröshagyma1 csokor petrezselyem2-3 gerezd fokhagyma1-2 teáskanál római kömény - ízlés szerint1 teáskanál őrölt koriandermagsóborsnéhány evőkanál liszt - ha szükségescsipetnyi sütőporszezámmag - elhagyhatóa sütéshez bő olajA friss lóbabot daráljuk össze a fűszerekkel, formázzunk a masszából kisebb pogácsákat vagy golyókat (ha szükséges, adhatunk hozzá kevés lisztet is). Ízlés szerint megforgathatjuk szezámmagban is, végül bő olajban süssük meg.