Piaci lángos

  • 2013.07.15.
  • 3

A hagyományos lángosmég kemencében készült, a ma elterjedt változata már olajban sül. Ez utóbbitól a piacokon vagy a strandokon kapható verzió elsősorban a kelesztés idejében tér el (hiszen nincs idő a hosszas kelesztésre, ha pörög az üzlet), na meg krumpli sincs a tésztájában (frissen fogyasztjuk), íze viszont ugyanolyan remek. A receptet Limarától kölcsönöztem.Hozzávalók½ csomag (2,5 dkg) friss élesztő3, 5 dl langyos víz50 dkg liszt2 teáskanál só0,5 dl olaja sütéshez:1 l olaja tálaláshoz:fokhagymás olaj (0,5 dl olaj + 0,5 dl víz + 2 gerezd reszelt fokhagyma)tejfölreszelt sajtsó A vízbe morzsolt élesztőt alaposan elkeverjük, majd a sóval elkevert liszthez öntjük. Alaposan kidagasztjuk. Legvégül beledolgozzuk az olajat is. Letakarva 30 percig pihentetjük a tésztát, majd lisztezett deszkára borítva 10 egyenlő részre osztjuk, a részekből gombócokat formázunk.Az olajat egy nagyobb serpenyőben vagy lábasban közepesen forróra melegítjük (180 fok) és a lángos formára kihúzkodott tészta mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Alaposan lecsepegtetve, ízlés szerint fokhagymásan, tejfölösen, sajtosan (vagy mindezekkel együtt) forrón fogyasztjuk.