Kávés mandulás sütemény, avagy egy recept születése

  • 2013.05.24.
  • 1

Ez a kávés mandulás süti az aktuális kedvencem, mostanában sokszor elkészítettem. A dac szülte a receptjét és a kedvenc hozzávalóimat gyűjtöttem csokorba benne.Amikor az ember mások receptjeit próbálja ki, mindig ott van a kudarc lehetősége is. Az ízlésbeli különbségeket könnyű kiszűrni (mondjuk magamnak eszembe sem jutna angolos marhasültet készíteni, mivel se a marhát, se a véres húsokat nem szeretem), de gyakran előfordul, hogy hiába követjük pontosan a leírást, egyszerűen nem működik egy recept. Ezért más régóta megfogadtam, hogy csak megbízható forrásból származókat próbálok ki. Ennek ellenére mostanában többször elcsábultam egy-egy kecsegtető sütemény láttán – csúfos kudarc lett mindnek a vége. Így mérgemben elkészítettem a saját verziómat, garantáltan működik.Hozzávalók 12 darabhoz12,5 dkg lágy vaj (nem olvasztott!)12,5 dkg barna nádcukor2 tojás1 vaníliarúd kikapart magjai0,5 dl nagyon erős kávé - hidegen12,5 dkg darált pucér mandula1 teáskanál sütőpor2 púpozott evőkanál átszitált holland kakaópora tetejére: olvasztott csokoládé, tejszínhab, gyümölcsA mandulát keverjük össze a kakaóporral és a sütőporral. A vajat keverjük habosra a cukorral, majd egyenként a tojásokkal is, közben egy-egy evőkanál mandulás keveréket is adjunk hozzá (így nem csapódik ki a vaj). Tegyük bele a vaníliamagokat (a vaníliarudat dugjuk a vaníliakivonatos üvegbe vagy csináljunk vele vaníliás cukrot). Öntsük hozzá a kávét, végül keverjük bele a maradék mandulás keveréket.Adagoljuk a muffintepsi mélyedéseibe és 180 fokra előmelegített sütőben 17-18 percig süssük. Önmagában is remek, még másnap is, de tehetünk a tetejére tejszínt, olvasztott csokoládét, gyümölcsöket, de akár az összeset is.