Tönkölylisztes meggyes pite

  • 2018.06.01.
  • 6

Klasszikus meggyes pite reform üzemmódban, de igazából észre sem venni a különbséget, hiszen a meggyé a főszerep és a tészta is puha és omlós.Mellesleg 5 éves lett a blog és erre az alkalomra mindig valami epres nyalánkságot szoktam készítettem az elmúlt években. Idén csak nekem tűnik úgy, mintha ránk szakadt volna az egész nyári gyümölcs termés egyszerre? Az eper is valahogy hamarabb beérett és az utóbbi napokban nem igazán kaptam szépet, a legtöbb túlérett volt és már roskadozik a piac a fekete cseresznyétől és meggytől. Biztos az időjárásnak köszönhető ez vagy én vagyok kissé más dimenzióban, hogy ezekre rácsodálkozom…Szóval a túlérett eper helyett savanykásan édes meggyre vágytam és csakis kizárólag meggyes pite alakjában vizualizáltam azt. Nem bírtam kiverni a fejemből, pedig hét közben nehéz rávenni, hogy ilyesmit süssek, hogy kimagozzak 2 kg meggyet, arra meg pláne. Célozgattam rá A férfinak, de hirtelen dolga akadt… A pite 3 napig készült, de ez ne riasszon el benneteket, mert ez az én lustaságom miatt volt így, valójában a magozáson kívül kb. fél óra meló van vele. Szóval első este kimagoztam a meggyet. Csak úgy komótosan a szoba közepén a szőnyegen ülve. Hol máshol? Egy rakás nylon zacskóval vettem körbe magam, de így is úgy néztem ki a végére, mint egy horrorfilm mellékszereplője. A második napon megpihentem és néztem a hűtőben a meggyet és elképzeltem, hogy megsüti magát pitének. Sajnos ez nem történt meg, így a harmadik napon feltámadtam és legyártottam a pitét, akkora lendülettel, hogy még egy klassz lecsót is összedobtam közben fél kézzel. Természetesen utóbbiból nem tettem a pitébe.A 4. nap reggelén pedig meggyes pitét falatoztam, gondosan körbevágtam a szélét ujjnyi vastagon, hiszen akkor is ez a legjobb része a sütinek és csuda bódog voltam vele.Hozzávalók 25 x 30 cm-es tepsihez:Tésztához:40 dkg tönkölyliszt (nálam vegyesen fehér tönköly és teljes kiőrlésű)24 dkg vaj4 evőkanál kefir vagy tejföl2 evőkanál darált dió2 tojás sárgája2 teáskanál sütőpor2 evőkanál eritritcsipet sóTöltelékhez:70 dkg magozott meggy (kb. 2 kg maggal együtt)8 dkg darált dió4 evőkanál eritrit2 teáskanál fahéj2 evőkanál rizslisztTetejére: 2 tojásfehérjeElkészítése:A lisztben elkevertem a sütőport és elmorzsoltam benne a vajat. Hozzáadtam az összes többi hozzávalót is és összegyúrtam a tésztát. Könnyen nyújtható, puha, ruganyos tésztát kell kapni. Ha túl ragacsos lenne, akkor pici lisztet adjatok még hozzá. A tésztát a hűtőbe tettem, míg a töltelék elkészült.A meggyet már előző nap kimagoztam, most pedig egy lábosban felöntöttem annyi vízzel, ami félig ellepte, megszórtam a cukorral és a fahéjjal, majd pár percig hagytam főni. Egy merőkanál főzőlében simára kevertem a rizslisztet és visszaöntöttem a meggyhez. Megvártam, míg besűrűsödik és elzártam a gázt alatt. Picit félre tettem hűlni, míg kinyújtottam a tésztát.A sütőt előmelegítettem 175 fokra. Lisztezett deszkán félbevágtam a tésztát, majd kinyújtottam az egyik felét és a tepsibe fektettem. Megszurkáltam villával, majd megszórtam a dióval. Ráöntöttem a meggyes tölteléket és egyenletesen eloszlattam. Ezután kinyújtottam a tészta másik felét és a meggy tetejére fektettem. Ezt is megszurkáltam villával, majd lekentem a maradék tojásfehérjével. 35 perc alatt megsütöttem, de ez sütőfüggő, kb. 30 percnél érdemes ránézni.Ha kihűlt, szépen szeletelhető.Hasonló bejegyzések:Morzsás almás piteLevendulás gluténmentes meggyes kevertTönkölylisztes reform bejgliTökös mákos piteFitt almás-zabos piteŐszibarackos piteMeggyes céklás krémlevesMeggyes sárgabarack krémleves