Édeskrumpli főzelék zöldségfasírttal

  • 2018.01.24.
  • 3

Íme az “újhullámos” krumplifőzelék! Az újragondolt ételektől néha nekem is égnek áll a hajam, ha olyat tesznek elém, aminek semmi köze az eredetihez, de eme krumplifőzelék kipróbálására mégis buzdítanálak benneteket, hiszen pont úgy készült, mint gyerekkoromban, csak éppen a burgonya változott meg benne.Ezer éve nem ettem klasszikus burgonyafőzeléket, ami nálunk mindig “piros” volt, tehát szép színes a piros paprikától , babérlevéllel fűszerezve és a végén pár csepp ecet lendítette be az ízét. Ez nekem így volt tökéletes. Aztán a krumplihoz való vonzalmam alábbhagyott és került képbe az édesburgonya, amit az íze és beltartalmi értékei alapján is sokkal jobban szeretek és használom tulajdonképpen ugyanúgy, mint a hagyományos burgonyát.Most főztem először főzeléket vele, eddig inkább leves, és püré vagy sütőben sült formájában került a tányérra. Nem utoljára készült így ez tuti, mert mennyei lett. A habarás, rántás sztorikat én összevontan kezelem ugyebár, a legjobban az vált be, ha saját magával sűrítem a főzeléket és ha még szükséges egy kanál rizsliszt megy hozzá, mert annak elég semleges az íze. Tejföl vagy joghurt ízlés dolga, nálam most kefir és csak egy kevés, ne az domináljon, de enélkül is tökéletes lesz.A feltét most zöldségfasírt, a cukkinit és a répát, vagy a kettő kombinációját mindig szívesen használom ilyen célra, húsmentes napokon szuper, és amíg az édesburgonya megfő, ami sokkal gyorsabban megtörténik, mint a hagyományos krumpli esetében, addig a fasírt is elkészül.Hozzávalók 4 főre:1 kg édesburgonya1 fej vöröshagyma3-4 babérlevél1 teáskanál őrölt piros paprika3 evőkanál rizsliszt3 evőkanál kefir v natúr joghurt (elhagyható)pár csepp almaecetsó, borskókuszolajFasírthoz:1 db cukkini1 nagyobb répakb. 5 evőkanál amarántliszt (helyette zabliszt v rizsliszt stb is jó)1 mokkáskanál kurkuma (elhagyható, más fűszer is jó ízlés szerint)2 gerezd fokhagyma2 db tojáskókuszolajA vöröshagymát apróra vágtam és kevés kókuszolajon megpároltam. Az édesburgonyát meghámoztam, felkockáztam ésa hagyma mellé szórtam az edénybe, a babérlevéllel együtt, kicsit átforgattam, fűszereztem, majd felöntöttem annyi vízzel, ami éppen csak ellepte és puhára főztem.Ezalatt a cukkinit és a répát lereszeltem (cukkinit héjastól), és az összes többi hozzávalóval együt összekevertem, majd egy serpenyőben kevés olajon mindkét oldalán kb. 4-4 perc alatt megsütöttem a fasírtokat. Kb. púpos evőkanálnyi adagokban.Mikor a krumpli megpuhult, kivettem egy merőkanálnyi mennyiséget, hozzászórtam a rizslisztet, ha akartok, itt kanalazhattok hozzá kefirt, joghurtot v tejfölt is. Simára turmixoltam és visszaöntöttem a főzelékbe, majd megvártam, míg elkezd besűrűsödni, rottyan egyet és el is zártam a gázt. Ekkor pár csepp almaecettel meglöttyintettem, kiszedtem a babérleveleket és tálalható a főzelék.Még több zöldségfasírt receptet ITT TALÁLTOK!Édesburgonya recepteket pedig ITT OLVASHATTOK!Hasonló bejegyzések:Répás sütőtökös főzelék csicserilepénnyelSárgaborsó főzelék kakukkfüves sült répávalRozmaringos alma-cukkini főzelékEgyszerű téli főzelék céklával és csicsókávalCurrys kókusztejes finomfőzelékPulykacurry gránátalmás rizzselVöröslencse fasírt gyömbéres répasalátávalEgyszerű zöldségleves sok fűszerrel