Füstölt halas zöldséges rakottas

  • 2017.11.20.
  • 7

Ha van otthon bármilyen halatok, akár konzervben, akár fagyasztva, akár egészben, füstölt formában, mint most nekem, és szeretnétek egyszerűen, gyorsan elkészíteni, de mégis eltérni egy kicsit a leggyakoribb halas ételektől, akkor itt egy klassz ötlet hozzá.Igazán könnyed fogás, akár ebédre, akár vacsorára eszitek, hiszen zeller és karfiol darabok közé keveredett a füstölt makréla, ami egyébként nem konzerv, tehát nem olajos, de természetesen az is jó hozzá.  A makréla szerintem az egyik legjobb ízű hal, és ajánlom nektek kipróbálásra az egészben fóliázott füstölt kiszerelést. Nagyobb hiperszuperekben kapható, a többi füstölt halhoz képest az ára is sokkal jobb, pláne, ha a mennyiségét tekintjük, mert ez egy jó 35 dekás halacska, tehát egy hasonló ételbe rejtve, egy 4 tagú családnak elegendő. Feltéve, ha szeretitek a halat, mert azt nem állítanám, hogy a makrélának nincs halíze…Na szóval, ez nagyon könnyed és szénhidrát csökkentett fogás lett, hiszen krumpli helyett a zeller szerintem sokkal jobb és a karfiol pedig jól kiegészíti, de használhattok akár édesburgonyát, répát, sőt brokkolit is. Illetve, hogy laktatóbb legyen, ha például ebédre készítitek, akkor mehet mellé párolt jázmin rizs, vagy akár azzal együtt is süthetitek. Én is azt kanalaztam mellé még A férfinak, de életében először aszonta, hogy ez most annyira nem jött be neki. Biztos csak rossz napja volt. Ma este parizeres zsemlét kap tuti. Amúgy meg több maradt nekem legalább… Ne higgyetek neki, ez finooom!Hozzávalók 1 kis tepsihez:1 db füstölt makréla1 nagy fej zeller1 kis fej karfiol1 fél csokor koriander1 nagy doboz kefír2 db tojássó, borsolívaolajTetejére: pár kanál darált dió (morzsa is jó helyette)Tálaláshoz: pár csepp citromlé és friss koriander vagy petrezselyemElkészítése: Feltettem vizet forrni egy nagyobb lábosban.A zellert 4 részbe vágtam és vékonyan felszeleteltem, a karfiolt rózsára szedtem, majd a forrásban lévő vízbe dobtam őket, kb. 5 percre, ezután leszűrtem őket.A halat kifiléztem, apró darabokra tépkedtem  a halhúst, majd hozzákevertem a zöldségekhez, sóztam, borsoztam.A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Egy kisebb tepsit vékonyan kiolajoztam. A kefirben elkevertem a tojást, sót és borsot, és a felaprított koriandert, de egy keveset félretettem a tálaláshoz.A tepsibe öntöttem a zöldséges halas keveréket, ráöntöttem a tojásos kefires masszát és megszórtam a tetejét darált dióval vékonyan. Sütőbe toltam és kb. fél óráig hagytam sülni az egészet, míg a teteje elkezdett pirulni.Hasonló bejegyzések:Céklás halas köles rizottóTejszínes céklás zelleres rakottasJamie halas pitéjeHalas omlettParázsburgonya és füstölt lazac citromfűmártással locsolvaÍzutazás Indiába – Zöldséges dahlMascarponés zöldséges penneA Zanyukám füstölt húsos bablevese