Hummusz fodros kellel

  • 2017.11.14.
  • 2

A hummusz megunhatatlan kence számomra, pláne, azért, mert mindig képes megújulni egy-két plusz hozzávaló segítségével.Fodrost kelt ritkán eszem, viszont a nemrég említett édesburgonya webáruházból sikerült beszerezni egy nagy csokorral belőle. Az íze szerintem hasonló a kínai kelhez, bár azt is ritkán fogyasztok, de ez talán még karakteresebb, amiért pedig érdemes beiktatni az étrendünkbe azonfelül, hogy finom, az a vitamin- és ásványianyag tartalma. A kalciumból például sokkal többet tartalmaz, mint a spenót vagy a tej… Rendkívül jó hatással van az emésztésre, a rendszeres fogyasztása pedig segíthet megelőzni a daganatos betegségek kialakulását. Akár nyersen is fogyasztható turmixokba, például banánnal és almával társítva kiváló indítója a napnak.Én most csicseriborsókrémet, vagyis hummuszt kívántam enni, és gondoltam, miért ne mehetne hozzá fodros kel is. Igyekeztem, minél kevésbé hőkezelni, ezért csak éppen pár percre dobtam bele a csicseri főzővizébe. Természetesen konzervet is használhatok, ez esetben elég a kelt csak külön forrásba lévő vízbe dobni, majd hideg vízzel leöblíteni vagyis blansirozni, aztán mehet a csicserihez.Nagyon egyszerű, sokáig eláll és igazából tök sok mindenhez lehet hummuszt kanalazni, pirítósra, tésztára. Én legtöbbször rohanós hétköznapokon köleshez, vagy rizshez szoktam pluszban keverni, és tökéletes ebéd válik belőle, szórok még rá pár szem diót, esetleg kecskesajtot és ennyi. Úgyhogy egyetek hummuszt és tessék új zöldeket kóstolni, mert nem harapnak jelentem.Hozzávalók:20 dkg csicseriborsóegy kisebb csokor fodros kel2 duci gerezd fokhagyma2 evőkanál őrölt szezámmag v tahini1 evőkanál almaecet vagy citromlé2 evőkanál olívaolajsó, borsA csicseriborsót egy éjszakára beáztattam, másnap puhára főztem. Mielőtt elzártam a gázt alatta, a feldarabolt fodros kelt (a vastag szárát nem tettem bele) is a főzővízbe tettem pár percre, amíg összeesett, majd leszűrtem róla a vizet, de pár decit megtartottam belőle. A szezámmagot ledaráltam, majd összekevertem az olívaolajjal, lereszeltem a fokhagymákat, majd az összes többi hozzávalóval együtt a csicserihez adtam, öntöttem hozzá a főzőléből is először kevesebbet, majd ha túl sűrű, akkor még lehet hozzá önteni és botmixerrel pürésítettem. Megvártam, míg kihűl, csatos üvegbe kanalaztam és hűtőbe tettem pici olívaolajjal a tetején. 1 hétig biztosan eláll.Hasonló bejegyzések:Barackos szezámmag krémBarátkozzunk a chilipaprikával – Kukoricalepény édes chiliszósszalDiós szezámmagos medvehagyma pestoVöröslencse krém – Kence reggelire, ebédre vacsoráraBabaganush, arab padlizsánkrémCsicseriborsó-spenót curry bulgurralÉdesburgonyakrémSütőtökös padlizsános krém