Sült paradicsomleves kukoricával

  • 2017.09.07.
  • 9

Addig készítsétek el ezt a levest, amíg ilyen édes és színes paradicsomokat kapni és van még friss kukorica is hozzá! Szóval kb. most…Eszembe jutott egyik nap, hogy idén nyáron még nem is ettem kukoricát, mondjuk annyira nem is hiányzott. Egyszer estem kísértésbe a nyaralás alatt, mikor megcsapott a grillezett kukorica illata, de aztán a következő sarkon a grillezett hal illata és látványa győzött és lett ismét a vacsorám.Hétvégén viszont úgy döntöttem, hogy a hűvös idő meleg levest kíván és tényleg jól esett elkanalazni a sűrű, kicsit csípős, rusztikus leveskét, sőt másnap hidegen is finom volt. Akkor lesz a legfinomabb, ha minél többféle színű és nagyságú paradicsomból készítitek, de természetesen, ha csak piros áll rendelkezésre, abból is érdemes nekiállni, feltéve, ha elég édesek a példányok. Lehet ebből gyors verziót rittyenteni télen is, a nyáron eltett paradicsomléből, esetleg konzerv kukoricából, úgy azért nyilván nem lesznek annyira ütősek az aromák, de attól az még jól fog esni és meg sem közelíti a fűrészporos zacskós leveseket.Hozzávalók 3-4 főre:fél kg paradicsom (nálam vegyesen nagyobbak és színes koktélparadicsom)2 cső kukorica3 gerezd fokhagymacsipet őrölt chili1 kis csokor bazsalikomsó, borskókuszolajA sütőt előmelegítettem 200 fokra, a paradicsomokat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem és kb. 20 perc alatt megsütöttem őket, mikor megpuhultak, összeestek és kezdtek kicsit barnulni, akkor vettem ki őket. Érdemes a fokhagymával együtt sütni őket, én ezt most kifelejtettem, így később kerültek a levesbe.Ezalatt a kukoricáról hosszában egy késsel levágtam a szemeket. A paradicsomot egy botmixerrel pürésítettem a reszelt fokhagymákkal együtt, majd hozzáadtam a kukoricaszemeket, sót, borsot, chilit, fél csokor bazsalikomot aprítva és felöntöttem kb. 1 liter vízzel, vagy amennyi szükséges, hogy ne túl híg, de krémes állagú legyen a leves. Összefőztem az egészet, mikor a kukoricaszemek megpuhultak elzártam a gázt, majd megszórtam a levest a bazsalikom másik felével és elkészült.Hasonló bejegyzések:Toszkán paradicsomlevesRetro paradicsomleves találkozása egy csipet chilivelParadicsomszószban sült tojásSült karfiol datolyás kölessel és kókusztejes avokádókrémmelCseresznyés paradicsomlevesGazpacho avagy hideg paradicsomlevesSült csirkemell répás zelleres bolognai raguvalSárgaborsó főzelék kakukkfüves sült répával