Gyömbéres spenót datolyás csirkével

  • 2017.09.04.
  • 7

Spenótfőzélek, ahogy még nem biztos, hogy kóstoltátok! Nekem viszont az egyik kedvencem a hagyományos verzión túl.Még pár éve találtam egy hasonló receptet egy másik blogon, ahol kókusztejjel készült a spenót, sőt még egy csepp méz is került hozzá a végén, és akkor nagyon rákattantam, azóta sokszor készítem így. Ha valaki meghallja, hogy spenót és kókusztej egy tányérban, néha úgy néznek rám, mintha valami bűnt követtem volna el, pedig tévhit, hogy a spenótfőzeléket csak egy bödön tej és liszt segítségével lehet ehetővé varázsolni…Ennél sokkal több lehetőség rejlik még a spenótban, a lisztet és a tejet már rég nem használom, szerintem semmi szükség rá, pláne, ha csak mirelit spenót áll rendelkezésre, az egyszerűen magától is sűrű lesz, ha kienged. Ha meg túl hígra sikerül véletlenül és megszaladna a kókusztej, akkor 1 kanál zabliszt, vagy rizsliszt megoldja a problémát.Utoljára talán gyerekkoromban ettem hússal, konkrétan pörkölttel ezt a főzeléket, amúgy is a bundáskenyér volt a kedvencem mellé, most viszont az ízesítése miatt, illetve A férfi kívánságára hús került rá, de akkor már passzoljon legalább a gyömbéres,  kókuszos ízvilághoz, így aszalt datolya is ment hozzá. Jó cucc, tényleg, adjatok egy esélyt neki, aztán legközelebb jöhet ismét rá a tojás, bundáskenyér stb.Hozzávalók:80 dkg fagyasztott spenótpüréfél hüvelykujjnyi gyömbér3 gerezd fokhagyma1,5 deci kókusztejszín v kókusztejsó, borsFeltét:fél csirkemell (pulyka is jó)fél marék datolyasó, borskókuszolajA spenótpürét egy  mély edénybe tettem, kicsit még fagyos volt, lassú tűzön megvártam, míg kienged teljesen, ezután belereszeltem a fokhagymákat, gyömbért, sóztam, borsoztam, összeforraltam, majd hozzáöntöttem a kókusztejszínt. Itt már turmixolni nem szükséges, ha friss spenótból készítitek, akkor viszont itt pürésítsétek.Ha szükséges én még ilyenkor reszelek hozzá gyömbért, ha nem elég intenzív az íze, sózom, borsozom,ha kell.A feltéthez a csirkemellet felkockáztam, kevés kókuszolajon lepirítottam, sóztam, borsoztam, és hozzáadtam a kis darabokra vágott datolyát, majd a spenóttal tálaltam.Hasonló bejegyzések:Chilis gyömbéres kacsamell barackkalVöröslencse fasírt gyömbéres répasalátávalSült karfiol datolyás kölessel és kókusztejes avokádókrémmelSörtésztában sült spárga gyömbéres almás reteksalátávalKókusztejes gyömbéres fekete teaChilis gyömbéres pak choi tofuvalDatolyás padlizsánsalátaSpenótfőzelék kölessel