Nyárvégi sült zöldségsaláta szilvával

  • 2017.08.28.
  • 5

Ez az egész recept a bébi padlizsánoknak köszönhetően született. Nem bírtam elmenni mellettük a piacon egyik nap, az eladó megkérdezte, hogy mit csinálok belőle, mondtam fogalmam sincs…Egy dologban voltam csak szinte biztos, hogy megsütöm őket valamilyen formában.A paradicsom adja magát a padlizsán mellé és mivel sikerült a nyár legkeményebb szilváját is megvennem azon a héten, gondoltam mehet a sütőbe az is, pláne, hogy tudtam, hogy  a paradicsommal, bár hihetetlennek tűnik, de passzolnak. Nem vágytam aznap húsra, úgyhogy ez nekem így volt egy laktató ebéd a kölessel együtt, deee A férfinek sütöttem le mellé pulykamellet és imádta ezzel a körettel. Ha grillhús mellé készítitek, akkor a kölest sem feltétlen kell mellé főzni, ha esetleg még kalóriaszegényebb verziót szeretnétek.A kolléganőm is fura szemeket meresztett, hogy ok ok padlizsán és paradicsom, de a szilva hogy…. Meg kell kóstolni kérem szépen és akkor rájöttök, hogy ez mennyire jó!Hozzávalók 3-4 adaghoz:4 bébi padlizsán4 paradicsom4-6 db szilva3 deci köleskis fej lilahagymanegyed citrom levekis csokor kakukkfű vagy 1 tk szárítottsó, borsolívaolajA sütőt előmelegítettem 200 fokra. A padlizsánokat hosszában félbevágtam, a paradicsomot nagyobb cikkekre, a szilvát pedig csak kimagoztam és tepsire tettem. Pici kókuszolajjal meglocsoltam őket, sütőbe toltam és kb. 15-20 perc elég volt nekik, hogy átpuhuljanak.A kölest dupla mennyiségű vízben feltettem főni, sóztam, borsoztam. Mikor az összes vizet beszívta, lefedve állni hagytam még egy negyed órát, hogy teljesen átpuhuljon.Kis kockákra vágtam a lilahagymát, majd a köleshez kevertem, belemorzsoltam a kakukkfüvet is, egy tányérra halmoztam, rátettem a zöldségeket és a szilvát, pici sót és borsot, majd megcsorgattam citromlével és pici olívaolajjal és még szórtam hozzá friss kakukkfüvet.Hasonló bejegyzések:Sült padlizsán harmonikaAlmás sajtos sült tökSült padlizsános paradicsomos spagettiMediterrán sült sárgarépa fetávalFóliában sült halSült libacomb sütőtökkel és szilvávalRozmaringos kétszer sült töltött krumpli – húsmentes, mégis kiadósSült csirkecomb zöldséges kuszkusszal