Cukkinitorta

  • 2017.08.13.
  • 3

Zöldségfronton a paradicsom után, nálam a cukkini a nyár sztárja, mert bármit lehet belőle készíteni, még desszertet is. Nem sokára hozok is nektek egy almás cukkinis kenyeret, de előtte jöjjön az olaszok Scarpaccia nevezetű cukkinitortája, természetesen “pálmafásítva”…Kinézetre lehetne akár alma vagy baracktorta is, pedig nem, azok a sárga szeletek bizony cukkiniből származnak, ugyanis kaptam ajándékba pár alkar hosszúságú példányt, úgyhogy egyből valami hasonló recept után áhítoztam. Így bukkantam a Scarpaccia-ra. Eredetileg sima liszt illetve kukoricaliszt keverékéből készül, én viszont ezek nélkül szerettem volna elkészítni, így választottam a hajdina és amaránt keveréket, mivel utóbbi állaga kicsit darásabb tehát hasonlít a kukoricalisztre. Használjátok, amelyiket szeretnétek, de mindenképp érdemes kipróbálni ezeket a liszteket szerintem.Dió és parmezán korona kerül rá, a kettő együtt önmagáért beszél, az olasz receptekben még aszalt paradicsom is van benne, néhol proschiutto-t is láttam, tényleg lehet variálni ízlés és kéznél lévő hozzávalók szerint. Laktató, szerintem reggelire hidegen szuper, mellé mehet paradicsom, és ha felszeletelitek, mint egy pizzát, még magatokkal is vihetitek, sokkal jobb,  mint a péksütik…Hozzávalók 28 cm-es tortaformához:1 nagy méretű cukkini kb. 70-80 dkg1,5 bögre hajdinaliszt (2,5 decis bögrével mérve)1 bögre amarántlisztpár gerezd fokhagyma1 kis csokor friss bazsalikom és/vagy kakukkfű vegyesen10 dkg dió2 db tojásfél bögre olívaolajkb. 1 bögre vízsó, borsolívaolajTetejére:10 dkg parmezánpár db friss bazsalikom és kakukkfű levélElkészítése:A cukkint megpróbáltam nagyon vékony szeletekre vágni. Én kikapartam a magját először, mivel ennek nagyok voltak a középén, viszont a kisebb zöld cukkininek nem szükséges.A lisztekben elkevertem a fűszereket, a felvert tojást összekevertem a vízzel, olívaolajjal, majd a liszthez öntöttem. Belereszeltem a fokhagymát is. Sűrű, de még folyós, palacsintatészta állagúnak kell lennie. Egy kapcsos formát kikentem vékonyan kókuszolajjal, majd belehelyeztem a cukkiniszeleteket és ráöntöttem a masszát, kicsit összekevertem még őket a formában, majd megszórtam dióval a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőbe dugtam, ahol kb. 40 percet töltött. Ha a dió nagyon égni kezdene takarjátok le egy alufóliáva. Sütőfüggő, hogy mikor sül át teljesen, mikor szépen összeáll és nem folyós már a közepe, akkor ki lehet venni és megszórni parmezánnal és friss fűszerekkel. Pár löttyintés olívaolaj még jót tesz neki tálalás előtt.Langyosan az igazi, de másnap hidegen is nagyon finom volt és szépen szeletelhető.Forrás: https://www.afamilyfeast.com/scarpaccia-zucchini-tart/Hasonló bejegyzések:Petrezselymes vargánya spenótos kuszkusszalParadicsomos cobblerMascarponés zöldséges penneParadicsomszószban sült tojásAz én bolognai spagettimMedvehagymás paradicsomos fasírtKarácsonyi pulykasültNarancsos répás hajdinalisztes muffin