Mediterrán darált húsos egytálétel

  • 2017.06.26.
  • 9

Az egész étel a cukkinitől indult, az meg Rómából. Hogy jön össze a kettő? Ott jártam pár hete és szinte bármilyen főételt kértem, vagy akár hideg salátát, cukkini volt benne, legyen az rizottó, rizssaláta, grillzöldség. Aztán gyakran került mellé piros kápia paprika, az olíva meg ugye alap arrafelé, a zöld fűszerek szintén és a paradicsomos darált húsos gombócok is nagyon népszerűek. Utóbbi zöldség ugyan ebben nincs, csak darált pulykahús, de akkor is színeiben, ízeiben nekem mediterrán és kész!Amúgy még paradicsomszósszal is össze lehetne rottyantani a végén az egészet, próbáljátok ki, ha van kedvetek úgy is. Hogy mi az alján a fehér és barna színű cucc? Nos, semmi extra, annyi történt, hogy kevés volt a rizs és a hajdina is otthon, úgyhogy összepároztam őket, és nem bántam meg, sőt így sokkal finomabb lett, én amúgy sem vagyok nagy rizsrajongó. Ezt az ételt is nélküle ettem csak úgy a húst és a zöldségeket egymagában.Simán lehet belőle vega verziót is gyártani, hús helyett mehet bele padlizsán vagy csicseriborsó, csak halkan mondom, azt még jobban szeretem. Ezért nem is értem, mikor a legtöbb étteremben itton a vega étel címszó alatt még mindig csak rántott gomba, sajt és karfiol szerepel. Grrr és brrr…. Mennyivel egyszerűbb egy ilyet összedobni, nincs panír, nincs olajszag egy füst alatt kész a húsos és a zöldséges verzió is. Na mindegy, a lényeg, hogy ha jó kis tartalmas nyári kajára vágytok akkor ő ilyen!Hozzávalók 4 főre:1 kg darált pulykahús (csirke is jó)2 db cukkini1 nagyobb piros húsú paprika10 dkg olívabogyó2-3 szál újhagyma2 gerezd fokhagymafriss fűszerek 1-1 ág rozmaring, kakukkfű, oregánó vagy bazsalikom vegyesen, v külön bármelyik (szárítottból 1-1 mokkáskanál)kókuszolajsó, borsKöretnek: 2-2 deci rizs és/vagy hajdinaA hagymát kevés kókuszolajon egy nagy serpenyőben megpároltam, majd hozzáadtam a húst, amivel fehéredésig együtt pirítottam, majd hozzáadtam az aprított fűszernövények felét, sóztam, borsoztam, megvártam, míg a hús átpuhul, kicsit megpirul, ezután belereszeltem a fokhagymát, hozzáadtam az apró kockákra vágott paprikát, kis darabokra vágott cukkinit, majd lefedve hagytam, hogy a zöldségek is megpuhuljanak. Kb. 10 perc elég volt, hogy roppanós legyen az állaguk, de még nem főjenek szét. Ezután elzártam a gázt, hozzákevertem a fűszernövények másik felét, majd megszórtam az egészet az olívabogyókkal.Egymagában is finom, de én mellé főztem hajdinást rizst, vagyis  2,5 szeres vízzel leöntve feltettem őket főni enyhén sós vízben, mikor az összes folyadékot beszívta, lefedtem és állni hagytam még 10 percig, hogy mindegyik átpuhuljon teljesen.Hasonló bejegyzések:Mediterrán sült sárgarépa fetávalMarokkói csicseriborsós, sárgarépás egytálételIllatos fűszeres egytálétel -Marokkói csicseriborsó levesHortobágyi húsos (zabkorpás) palacsintaA Zanyukám füstölt húsos bableveseNapsütötte hal curryPadlizsánpörköltCitromos csirkemell medvehagymás cukkinipestóval