Vörösboros gombás rizottó

  • 2017.05.11.
  • 5

Ha van kéznél egy jó fajta bor, ami valamilyen oknál fogva az előző esti visszafogott borozás alkalmával nem fogyott el, akkor még lehet másnap is koccintani vele, vagy mehet egy krémes kakukkfüves rizottóba és mellé még persze azért lecsúszhat egy pohárral…Általában a rizottóba fehérbort szoktam használni, de a vörös is tökéletes, pláne, ha vörös hússal vagy valamilyen különleges erdei gombával készül. Nem vagyok egy nagy gombafogyasztó, de a szárított gombával már egy ideje szemeztem, hát most jött el az ideje kipróbálni. Bevallom az őszintét, nem pont falfülgombával szerettem volna elsőre kísérletezni, de nem kaptam másikat, friss gombából is csak sampion jött szembe, az meg már uncsi, úgyhogy csak remélni tudtam, hogy ez beválik.Bevált, bár ezt a gombát inkább kínai ételekbe használják, és van egy jó hírem azoknak, akik nem szeretik a gombát, nem igen van íze… Inkább csak a roppanós textúrájával járult hozzá az ételhez. Viszont az olvastam róla, hogy véralvadásgátló hatású, magas a B-vitamin tartalma és található benne vas és magnézium is. Másik neve pedig júdásfülgomba és Magyarországon is fellelhető, a fák oldalán valóban úgy mutat, minta apró fülek tapadnának rá. Természetesen bármilyen gombát tehettek bele, sőt ajánlott is valami karakteresebb ízűt választani, például vargányát, a végeredmény isteni lesz így is úgy is. A bor alkoholtartalma elfő, viszont az aromája belengi az egészet, nagyon nagyon eteti magát, bár már egy kis kupacnyi adag is eltelít, igazi hmmm érzés!Hozzávalók:1 doboz szárított gomba (fafülgombát használtam)3 deci arborio rizs1,5 deci száraz vörösbor1 liter zöldségalaplé1 közepes fej vöröshagyma2 gerezd fokhagyma1 deci rizstejszín(vagy másfajta)friss vagy szárított kakukkfűsó, bors1-1 evőkanál vaj és olívaolajtetejére friss petrezselyemA gombát a felhasználás előtt 1 órával vízbe áztattam, az áztató levét megtartottam.Előkészítettem a forró zöldséges alaplevelet (nálam ez 1 liter vízzel leforrázott 1 evőkanál veganatura zöldségkeverék). A vöröshagymát apróra vágtam és az olaj, vaj keverékén üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a rizst és felöntöttem a borral. Egy merőkanál hátuljával kevergettem, mikor nagyjából beszívta a folyadékot a rizs, akkor hozzáadtam a következő kanál alaplevet és így folytattam, amíg a rizs meg nem puhult. Közben beleszórtam a kakukkfüvet, megborsoztam, óvatosan sóztam, mert az alaplevem már az volt.Mikor a rizs már majdnem megpuhult, hozzáadtam a közben felaprított gombát, és az áztatóléből is öntöttem hozzá egy keveset, illetve az utolsó körben, mikor már minden átpuhult, beleöntöttem a  rizstejszínt. Ezzel már éppen csak átkevertem, akkor jó, ha krémes az állaga. Frissen az igazi, jó sok friss petrezselyemmel és kakukkfűvel megszórva, esetleg parmezánt is reszelhettek rá.Hasonló bejegyzések:Spenótos tonhalas rizottóGarnélarákos rizottóVörösboros szilvaleves fügévelTojásos gombás pirított rizsAjváros gombás spagettiDél-indiai paradicsomos rizsŐszi-téli vitaminforrásaim 3 rész: A csicsókaGombaleves zellerchipsszel