Halfilé tormás diómártással

  • 2017.04.03.
  • 0

Halételt is lehet “húsvéti” ízekbe burkolni, még ha nem szokás akkor is! A halhoz amúgy is passzol a torma, ráadásul ezt az ételt simán elkészíthetitek csirkével is, a mártás és a répás köret mindegyikhez passzol és minden vendég jól jár.A sült répa és az abból készült pikáns krém, az egyik kedvencem, most viszont megálltam ott, hogy  a répa megsül és isteni édesre karamellizálódik, így mehet rá jó sok citromlé és petrezselyem, hogy életre keljen a salátánk. Melegen és hideg is szuper finom és csak halkan jegyzem meg, de sokkal izgalmasabb és egészségesebb szerény véleményem szerint, mint a krumplipüré….Persze, ha arról sem akar lemondani valaki, hát biggyessze oda a tányérjára, nem fog megsértődni a répa és a pirított diós mártás sem, amibe naná, hogy érdemes medvehagymát is csempészni.Finom, színes, laktató, meg kell kóstolni!Hozzávalók két főre:2 nagyobb szelet halfilé (tőke, tonhal, harcsa stb.)1 gerezd fokhagyma1 evőkanál vaj1 evőkanál olívaolajsó, borspár csepp citromléMártáshoz:10 dkg dió2 deci kefir (tejszín is jó helyette)3 evőkanál friss reszelt tormakb. 2 evőkanál aprított medvehagyma v újhagyma1 deci vízsó, borsKörethez: 4 nagyobb répakis csokor petrezselyem1 evőkanál citromlésó, borskókuszolaj a sütéshezA sütőt előmelegítettem 200 fokra, a répát meghámoztam és karikákra vágtam, majd kevés kókuszolajjal meglocsolva puhára sütöttem, akkor jó, mikor a külseje elkezd barnulni és karamellizálódni, akkor ki lehet venni a sütőből. Megcsorgattam citromlével, rászórtam a felaprított petrezselymet, pici sót és borsot, majd félretettem.A hal mindkét oldalát sóztam, borsoztam, elkentem rajta a reszelt fokhagymát, majd kevés olajon mindkét felét kb. 4-4 perc alatt megsütöttem, tálaláskor meglocsoltam pár csepp citromlével.Egy száraz serpenyőben megpirítottam a diót, ledaráltam, majd  visszaszórtam a serpenyőbe, hozzáadtam a kefirt, pici vizet, sót és borsot, felmelegítettem ismét az egészet, beleszórtam a medvehagymát, átkevertem, majd a legvégén reszeltem bele a friss tormát. Ha túl sűrű lenne, akkor pici vízzel, esetleg tejszínnel lehet hígítani még a kívánt állagra.Hasonló bejegyzések:Medvehagymás spenótleves tormás zöldborsóvalÜnnepi előétel Húsvétra! – Tormás céklás almaleves5 tormás recept HúsvétraDiós narancsos karfiollevesEz a süti tuti nem fog kiszáradni! – Almás-répás-diós szeletŐszi-téli vitaminforrásaim 3 rész: A csicsókaReggeli szendvicsrakományok és kenceficékHalvacsora szentestére – Fogas Orly módra