Húsvéti lencsefasírt

  • 2017.03.26.
  • 8

Húsvét magasságában általában az utóbbi években fasírtot sütök, fogalmam sincs miért lett ez így, de tetszik…Jól mutat az asztalon, egyszerű sok embernek is elkészíteni, ráadásul előre is lehet dolgozni, ezt is előző este összedobtam, majd a hűtőben formába töltve várta a sorát és másnap csak sütni kellett.Teljesen húsmentes verzió lencséből, ami szintén tök jó fehérjeforrás és még finom is, jól befűszerezve, szerintem bárki gondolhatná akár azt is, hogy ebben húst is talál…. Mostanában kitűnően szórakozom, mikor A húsevő férfi ízlését teszem próbára, és büszke vagyok magamra rá, hogy kiválóan állja a sarat, pontosabban az életébe beözönlött zöldségáradatot. Konkrétan imádja és ha nem kap esetleg egy napig valami nyers ződet, már reklamál, pedig “gyúrós” embör lévén a “csirkerizs” világból kirobbantani azért kihívás, nem is mindig sikerül, de nem is mindig kell, de azért nagyon élvezem. Persze nyilván ehhez kell az ő nyitottsága és bizalma, de ez maximálisan meg van. Áradozhatnék még, és még valószínűleg fogok is, de megpróbálok visszakanyarodni a fasírtunkhoz…Glutén és laktózmentes, de mindenképpen célszerű legalább valamilyen maglisztet, vagy rizslisztet, zablisztet, de akár tönköly, vagy rozslisztből is 1-2 evőkanállal beletenni,mert különben szétesős lehet a sztori, az meg nem hiányzik, pláne egy ünnepi asztalon.Lehetne ezt sült lencsefőzeléknek nevezni persze, de kikéri magának… Az őzgerincben sült tojással töltött fasírt sokkal elegánsabb. Játsszattok a fűszerekkel, nálam most kivételesen nem a római kömény vagy valamilyen curry keverék borult bele, de tuti jó az is, hanem egyszerű magyarosabb verziót kreáltam. A köretet rátok bízom, de ez a nyers, reszelt balzsamos céklasali szuper hozzá! Természetesen némi medvehagymával megszórva…Hozzávalók:40 dkg lencse2 db kisebb édesburgonya v répa2 db tojás1 fej vöröshagyma2 gerezd fokhagymapár szál medvehagyma vagy újhagyma is mehet bele2 evőkanál tökmagliszt (más liszt is jó)1 teáskanál pirospaprika1 teáskanál majorannababérlevélsó, borsTöltelékhez: 4 db kemény tojásCéklasaláta:fél kg bébi céklapár olívabogyómedvehagymapár csepp balzsamecetolívaolajoregánó v bazsalikomsó, borsA lencsét a babérlevéllel enyhén sós vízben feltettem főni, kb. annyi vízben, amennyi 2-3 ujjnyival ellepte, mikor a lencse félig megpuhult, hozzáadtam a felkockázott édesburgonyát. Közben megfőztem a tojásokat.Mikor a zöldségek megfőttek, leszűrtem róla a vizet, kivettem a babérleveleket, majd befűszereztem, hozzáadtam a tökmaglisztet, felvert tojásokat, apróra vágott hagymákat és egy botmixerrel összeturmixoltam. Nem kell teljesen simára, nyugodtan maradhat kicsit darabbos, jobb is lesz úgy a fasírt.Ezután egy őzgerincformát kókuszolajjal kicsit kikentem, majd belekanalaztam a masszát, először csak a forma feléig. Ezután hosszában végig belehelyeztem a tojásokat, majd befedtem őket a lencse másik felével. Elsimítottam a tetejét és a hűtőbe tettem este, majd csak másnap délelőtt toltam be a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. 40 percre. Ha kicsi kihűlt. akkor ki lehet óvatosan borítani és szeletelni. Hidegen is nagyon finom!Hasonló bejegyzések:Húsvéti színes töltött tojásokBrokkoli kenyér – Húsvéti reggeli része is lehet!Vega muszakaSpárgás borsófőzelék balzsamos sült céklávalKölesRántott cukkini diós bundábanLilakáposzta krémlevesGerslivel-gombával töltött paprika