Gluténmentes babfőzelék füstölt hússal

  • 2017.03.06.
  • 1

Egy különleges babfajta kerül ma terítékre, méghozzá a Kelet-Ázsiából származó adzuki bab.Régóta kíváncsi voltam már erre a szépséges bíbor színben pompázó babra, mivel többé kevésbé a vércsoport diétát is szem előtt tartva eszem és főzök, és az kimondottam ezt a fajta babot javasolja nekem, mint 0-ás vércsoportú perszónának. Itthon bioboltokban kapható, fél kg 600-700 Ft körül már kapható. Nem kimondottam olcsó, de úgysem eszem minden héten babot, a környezetem legnagyobb örömére…. És akkor itt emelném ki az egyik, számomra legjobb tulajdonságát ennek a babnak, mert abszolút nem puffaszt, nulla, zéró kellemetlen hatás… Ezt persze nem tudom garantálni nektek is, mert nem vagyunk egyformák, de nekem tényleg jó.Az egyik legjobb fehérjeforrás, ha a növények között keresgélünk, emellett sok benne a B1-, és B6-vitamin. Az már más kérdés, hogy én most füstölt sertéscombot főztem bele, kicsit sós is lett ennek köszönhetően, de ez van, finom vót elfogyott, eltelített egy kisebb tányér egész délutánra. Teljesen gluténmentes. a babot turmixoltam vissza, és ott tettem csak bele egy kevés rizslisztet, de ezt ki hagyhatjátok, ha nem túl híg, akkor nem kell bele semmilyen liszt.A tetejére, hogy tesztek-e tejfölt vagy sem, ez megint ízlés dolga, ártani biztos nem fog neki, de enélkül is nagyon finom!Hozzávalók 4 főre:40 dkg adzuki bab20-30 dkg füstölt comb3 babérlevél1 fej vöröshagyma2 duci gerezd fokhagyma1 paradicsomzellerzöldkis csokor petrezselyemvegamix zöldségkeverék (más ételízesítő is jó)2 evőkanál rizsliszt (más liszt is jó)só, borskókuszolajA babot előző este beáztattam. Másnap este a húst tettem fel először főni, de előtte félbevágtam, hogy könnyebben puhuljon és mikor félig megpuhult leszűrtem róla a vizet, majd a bab áztatóvizét is kiöntöttem. Kevés kókuszolajon üvegesre pároltam a vöröshagymát, majd hozzáadtam a babot és a húst, fűszereztem, felöntöttem annyi vízzel, amennyi egy ujjnyival ellepte, beletettem a zellerzöldet, petrezselymet, a kockára vágott paradicsomot is, majd lefedve főzni kezdtem. Mikor a bab félig megpuhult, hozzáreszeltem a fokhagymákat, beletettem a felkockázott paradicsomot és tovább főztem, míg minden át nem puhult teljesen. Ha nagyon besűrűsödött öntöttem alá 1-1 deci vizet. Ezután kb. egy nagy merőkanálnyit kivettem a főzelékből, hozzászórtam a rizslisztet és simára turmixoltam, majd visszaöntöttem a főzelékbe. Megvártam, míg felforr ismét és sűrűsödni kezd, majd elzártam alatta a gázt.A húst kivettem és kis darabokra szedtem, majd visszatettem a főzelékbe és tálalható!Hasonló bejegyzések:Mentás paradicsomos babfőzelékA Zanyukám füstölt húsos bableveseGluténmentes tojásos nokedliKarfiol alapú gluténmentes pizzaTojás és gluténmentes túrógombóc eperrelGluténmentes lekváros linzerGluténmentes adventi linzer datolyakrémmelParázsburgonya és füstölt lazac citromfűmártással locsolva