Lenmagos gombafasírt

  • 2017.01.17.
  • 3

Ez a fasírt akár hamburgerpogácsa is lehetne, a vegák örülni fognak. De jó hírem van, a két szememmel láttam, ahogy a húsimádó arrébb tolja a húsos kajáját, és inkább ennek esik neki, mondván, hogy ez jobb…Izgalmas kaja lett, olyan sokfélének, bonyolultnak tűnik, pedig kb. fél óra alatt készült el. A kiindulási pont ezúttal a hűtőben árválkodó gomba, ami nem túl sok, de főleg kevés volt ahhoz, hogy csak ő legyen a főszereplő egy ételben, illetve a megkezdett dobozos paradicsomlével is kezdeni kellett valamit. A zöldségfasírt mindig klassz megoldás, gombából meg még úgy sem csináltam, így ezt tűnt a legjobb megoldásnak.Hajdina helyett rizzsel vagy kölessel is készíthetitek, ez a rapid paradicsomszósz pedig a legjobb példa rá, hogy mennyire lehet hanyagolni a bolti ketchupot a konyhából…. A szójaszószos gyömbéres brokkoli pedig elviszi keleti irányba egy kicsit a sztorit, hogy véletlenül se lehessen azt mondani, a főtt brokkoli unalmas köret.Hozzávalók 8-10 db-hoz:25 dkg csiperke gomba2 deci hajdina (köles v rizs is lehet)5-6 evőkanál őrölt lenmag (v valamilyen liszt)2 tojássó, borskókuszolaj a sütéshezKörethez:1 fej brokkoli1-2 evőkanál szezámmagfél hüvelykujjnyi gyömbér1 evőkanál szójaszószsó, borsParadicsomszósz:3 deci paradicsomlé2 gerezd fokhagymacsipet őrölt chilisó, borsA hajdinát dupla mennyiségű vízben feltettem főni. Közben a gombát felszeleteltem és egy serpenyőben kevés kókuszolajon átpirítottam. Majd a hajdinához kevertem, hozzáütöttem a tojást, fűszereztem, beleszórtam a lenmaglisztet is és félretettem kicsit állni. Ha egyszerűsíteni akartok rajta, akkor a gombát főzzétek együtt a hajdinával picit több vízben, egy edény és némi olaj megspórolható így, de a végeredmény ugyanaz. A lényeg, hogy formázható, de lágy massza legyen.A brokkolit rózsáira szedtem, majd vizet forraltam és kb. 5 percre beleszórtam a zöldséget, míg roppanósra puhult, leszűrtem és hideg vízzel leöblítettem.A paradicsomlevet egyszerűen összeforraltam a reszelt fokhagymával és a fűszerekkel, párat rottyant és lehúztam a gázról.Egy serpenyőben felhevítettem pár kanál kókuszolajat és megformáztam a fasírtokat, majd a serpenyőbe helyeztem őket, kicsit lelapítva, de egy ujjnyi vastagságig csak. Mindkét oldalukat 5-5 percig sütöttem, majd papírtörlőre szedtem őket.Kevés olajat hagytam a serpenyőben, ehhez hozzászórtam a brokkolit, a reszelt gyömbért és nagy lángon pár perc alatt átpirítottam meglocsolva a szójaszósszal és a végén rászórtam a szezámmagot is. Tálalható! Frissen az igazi!Hasonló bejegyzések:Lenmagos rozskenyérLenmagos mákos kenyérJapán ízekre vágysz? – Teriyaki csirke a megoldásÁzsiai “mindentbele” zöldséglevesHajdina palacsinta pórés gombával és paradicsomszósszalIndítsd a napod szuper finom, tápláló reggelivel!Sült csirke kapros brokkolis egresmártássalKészíts ünnepi asztaldíszt majd köretet zöldségekből