Céklás szedres chia puding

  • 2016.08.02.
  • 5

Az egyik legtrendibb mag mostanság az azték zsálya, vagy más néven chia mag. Tavaly kóstoltam először, aztán meg is feledkeztem róla, de az utóbbi időben szinte már mindig van otthon, rákaptam én is, mivel nagyon változatosan és egyszerűen el lehet készíteni. És amíg én a zabkásáktól fél óra múlva éhes leszek, a gyümölcsös chia pudingtól nem. Nagyon jó energiaforrás, sok fehérjét és rostot is tartalmaz, omega-3, omega-6 zsírsavakat, mindenki bátran fogyaszthatja.Azt szoktam csinálni, hogy előző este összekeverek pár kanállal bármilyen folyadékkal, általában növényi tejjel, de néha sima vízzel, hiszen még jön bele gyümölcs, fűszer, gyömbér, citromlé, bármi, ami éppen kéznél van és beteszem a hűtőbe, reggelre pedig kész a sűrű puding. A chia ugyanis a tömegénél 10-szer több folyadékot képes beszívni.Még a nyaraláshoz is ezt vittem magammal, kis helyen elfér, helyben vettem gyümölcsöt és soha nem volt gond, hogy mit egyek, ha éppen nem vágytam már péksüteményre, hiszen azt nem gyakran eszem. Sőt még a melegben ebédre is jó volt, betettem egy shakerbe, bedobtam egy kanalat a táskába és meg volt az ebéd. Ha előtte le van hűtve, semmi baja nem lesz még hűtőtáska nélkül sem, hiszen nincs benne tejtermék.Nagy lelkesedéssel próbáltam volna megkóstoltatni valakivel, de aszonta kenjem a hajamra, mert hogy neki nem jött be az állaga. Van ilyen, a zabkása szottyos állaga sem mindenkinek van kedvére, de amúgy ha több chiát szórtok a pohárba, akkor nyilván sűrűbb lesz, sőt még szárazon a magokat szendvicsbe is szórhatjátok, hiszen így is fogyasztható.A szeder cékla pedig még mindig szuper páros, illetve a cékla bármilyen piros bogyós gyümölccsel kiváló, úgyhogy áfonyával, ribizlivel is próbálkozhattok, nem fog dominálni a céklaíz, ha valaki aggódna emiatt.Hozzávalók 1 nagy v két kisebb pohárhoz:3 evőkanál chia mag1 kisebb zsenge cékla10 dkg szeder1,5 deci kókusztej (vagy bármilyen folyadék, növényi tej, víz, gyümölcslé)1 csipet kardamom (fahéj is lehet helyette)1 csipet Himalája só1 evőkanál citromléA chia kivételével mindent a turmixgépbe tettem és leturmixoltam, majd belekevertem a chiamagokat is.Pohárba töltöttem és hűtőbe tettem, majd másnap reggel elkanalaztam.Hasonló bejegyzések:Piros gyümölcsös sárgadinnyés chiapudingPikáns szedres céklakrémA cékla 50 árnyalataCékla-szeder krémleves ribizlivelNarancsos céklafőzelékNyers gyümölcsleves – Szilva-Szeder-ŐszibarackEpres mandulás kölesmorzsa sütés nélkülSütés nélküli nyers “sajttorta” pohárban