Gyümölcsös galette

  • 2016.07.01.
  • 0

Ha ezzel indul a reggel, akkor az csak jó lehet! Rusztikus francia pite a galette tulajdonképpen, és már régóta tervben volt, hogy kipróbálom.A tésztája hasonló, mint az itthon megszokott pitéké, az összeállítása más, egyszerűbb, hiszen csak egy lapot kell kinyújtani, igaz, azt jó lenne szabályos kör alakúra, amiben én “remekelek”, most is sikerült hanyag eleganciával egy Ausztrália térképet összehoznom… Sebaj, rusztikusság a jelszó, mehetnek rá a gyümölcsök, ami ápol és eltakar. Bármilyen, ami éppen otthon van, és esetleg már kicsit fonnyadtabb, az tökéletes bele, be a sütőbe mondjuk este, ahogy én csináltam és reggel tádáááám az egyik legklasszabb péksüti vár az asztalon. A gyümölcsöket sütés előtt megszórják általában cukorral, én ezt kihagytam, teljesen felesleges, a meggy brutál édes volt amúgy is, a ribizli savanykás íze pedig jól kompenzálta ezt. Sőt a tésztájába is alig szórtam egy kanálnyit, de lehet legközelebb oda sem fogok.Amitől tartottam, hogy elázik majd a tészta sütésnél, de nem, nagyon pici kifolyt az egyik oldalán a lé, de abból meg egy zselészerű réteg képződött az alján, ami külön finom volt. Ebből 4 kis szelet lesz, vagy két nagyobb, ha reggeliről beszélünk, de nyugodtan duplázzátok meg a hozzávalókat és akkor kész a családi adag! Bevallom és morzsoltam rá enyhén sós kecskesajtot mikor ettem, annyira jóóóó…. A következő egy sós verzió lesz asszem, ami elkészítek, mondjuk paradicsommal…Hozzávalók 15 cm átmérőjű pitéhez:1,5 deci liszt (nálam fele fehér tönköly és teljes kiőrlésű tönköly)25 ml hideg víz5 dkg vajfél mokkáskanál fahéj1 csapott evőkanál nyírfacukorcsipet sóTöltelék:25 dkg gyümölcs (nálam fele-fele meggy és ribizli)Tetejét lekenni: 1 tojás sárgájaA tészta hozzávalóit összegyúrtam és betettem a hűtőbe. Minimum fél óra kell neki, aztán a pulton egy 10 perc, míg gyújtható lesz.Ezalatt kimagoztam a meggyet, leszedtem a ribizlit a szárakról, megmostam lecsöpögtettem.A sütőt előmelegítettem 180 fokra, egy sütőpapíron kinyújtottam kb. kör alakúra a tésztát, ráhalmoztam a gyümölcsöt, kb. 2 centit üresen hagytam körben a szélén, majd ezt a részt óvatosan felhajtottam, finoman lenyomtam, hogy ne jöjjön szét, megkentem egy tojás sárgájával a tésztát és betoltam a sütőbe. Kb. 35 perc kell neki, de ez sütőfüggő, oda kell rá figyelni, ha szép barna a teteje akkor elkészült. Kihűtve szeletelhető.Hasonló bejegyzések:Churros gyümölcsös mártogatóvalSzupergyümölcsökPiros gyümölcsös sárgadinnyés chiapudingSüssünk kekszet otthon! – Aszalt gyümölcsös kekszGyümölcsös tejberizsAszalt gyümölcsös trüffelgolyókGyümölcsös kéksajtos pizzaGyümölcsös sütőtökkrémleves