Medvehagymás paradicsomos fasírt

  • 2016.03.17.
  • 8

Nekem ez a tökéletes fasírt, vagdalt, nevezzem is bárminek, de főleg isteni finom ízűnek, és állagúnak is.Miért nem csináltam én ilyet eddig? Ja igen, mert ritkán eszem húst, bár mostanában virítottam azért egy párat zsinórban, nem tudom figyeltek-e? Lesz ez még így se…Szeretem amúgy az ilyen praktikus kajákat, úgy értem, ha akarom kis adagot is csinálhatok, hiszen nem sütőformában készült, hanem csak a tepsire halmozva, így éppen amennyi hús van kéznél, és még néhány hozzávalóval felturbózva lehet kisebb, és egy regimentnek is elegendő fogást rittyenteni.Lapult a hűtőmben néhány szem árva gomba is, így azok is a fasírtban végezték. Medvehagyma meg kell bele, hiszen tavasz van, a gomba viszont tényleg nem muszáj, bár van egy jó hírem, hogy nem venni benne nagyon észre olyan apró és úgyis a hagyma és a paradicsom dominál, szóval bele lehet csempészni akkor is pár darabot, ha valaki nem annyira szereti…Általában ketchupot szoktak kenni az ilyen húsok tetejére, én a boltiról azért lebeszélnélek benneteket. Nem nagy bűn, ha azt tesztek rá, majd nem áruljátok el, de olyan egyszerű otthon is összedobni egy rapid verziót, ami ráadásul ízben a bolti nyomába sem fog érni, és nem lesz benne egy tonna cukor és adalékanyag.Ha pedig a zsemlemorzsát akarjátok kiváltani, akkor próbáljátok ki tökmagliszttel, ha az nincs, akkor simán daráljatok le egy kisebb maréknyi tökmagot és kész is. De akár más őrölt mag is lehet. Ad neki egy leheletnyi plusz ízt, és gluténmentes is egyből az étel.Nyugodtan húsvétkor is az asztal közepére tolhatjátok, akár kemény tojással is megtöltve!Hozzávalók kb. 10 szelethez:30 dkg darált pulyka v csirkehús2-3 db sampion gomba (elhagyható)2 teáskanál sűrített paradicsomfél vöröshagyma3-4 szál medvehagyma (2 gerezd fokhagyma is jó)1 db tojás3 evőkanál tökmagliszt (zsemlemorzsa is jó helyette)1-1 mokkáskanál oregánó és bazsalikomsó, borspici olívaolajTetejére: 3 deci házi v dobozos sűrű natúr paradicsomszósz1-1 mokkáskanál oregánó, bazsalikompár csepp mézsó, borsElkészítés:A sütőt előmelegítettem 180 fokra.Mindent egy tálba tettem, a gombát, vöröshagymát és a medvehagymát apróra vágva. Az egészet alaposan összekevertem, szerintem kézzel a legegyszerűbb…Egy gáztepsire sütőpapírt terítettem, vékonyan bekentem a közepét kókuszolajjal, majd a húsos masszát ráhalmoztam, kb. 20 x 10 cm nagyságban.A paradicsomszósz hozzávalóit összekevertem egy tálban, majd vastagon bekentem vele a fasírt tetejét és oldalát. Pár kanállal hagytam a sütés végére is.A fasírtot a sütőbe toltam, majd egy vízzel félig teli kis tepsit is toltam alá, mert így a gőzben nem repedezik meg a paradicsomos réteg teteje. Kb. 45 perc alatt készre sült, az utolsó pár percben kivettem és rákentem a maradék szót, majd visszatettem még néhány percre.Hasonló bejegyzések:Indul a medvehagyma dömping! – Medvehagymás paradicsomos spagettiMedvehagymás édesburgonya fasírtMedvehagymás kölesgombóc paradicsommártássalMedvehagymás köleskrém – Mindjárt vége a medvehagyma szezonnak!Spenótos palacsinta paradicsomos fetás töltelékkelParadicsomos, zöldbabos, céklás tonhalsalátaNem csíped a sárgaborsó főzeléket? Kóstold meg a fasírtot!Paradicsomos cobbler