Ázsiai "mindentbele” zöldségleves

  • 2016.03.10.
  • 3

Egyszerű, izgalmas, de főleg laktató és mennyei ez a leves. Egy kanál belőle és gondolatban máris egy távoli országba repít.Imádom az ilyen leveseket, egy nagyobb tál és jóllaktál. Még rímel is, fenomenális. Ez az a típusú kaja, amit nehéz úgy enni, hogy közben a tészta ne csapodjon fel szemöldök magasságig és ne törölgessük közben a szánkat folyamatosan, mert folyik a leve a nyakunkba. De pont ettől jó! Ettől is…Ne ijedjetek meg a sok hozzávalótól, mert bármilyen zöldség jó bele gyakorlatilag, ami éppen elfekvőben van a hűtőben. Két hozzávaló kell csupán, amit azért ne hagyjatok ki, az a szójaszósz és a rizstészta, nagyobb boltokban már kapni mindkettőt, utóbbiból leveshez a cérna vékonyságút érdemes venni. Érdemes itthon tartani egy kis üveg szójaszószt is, nem túl nagy költség, és nagyon kevés kell belőle, amúgy meg nem kér enni, van, hogy fél évig rá se nézek.Tofut is tettem a levesbe, mert mostanság megszerettem, bár nem lehet nem szeretni, mert semmi íze egymagában, viszont pl. a szójaszósztól és a fűszerektől életre kell és jó megoldás hús helyett, de persze akár csirkemellel is készíthetitek. Egy a lényeg, gyors étterem helyett főzzetek otthon, sokkal finomabb, nincs tele cukorral, és olcsóbban is kijöttök.Hozzávalók 3 főre:fél csomag cérna rizstészta2 szál újhagyma2 gerezd fokhagymafél db karalábé, zeller, csicsóka (vagy bármilyen leveszöldség jó)3 fej sampion gombapár db friss bébispenót levél (elhagyható)fél csomag tofu (csirkemell is lehet vagy elhagyható)fél hüvelykujjnyi gyömbérnagy csipet őrölt chili1 evőkanál szójaszósz2 evőkanál paradicsompürékókuszolajA hagymákat felaprítottam, a zöldségeket és a tofut szintén kisebb darabokra vágtam, a gyömbért lereszeltem.Egy edényben pár evőkanál kókuszolajat forrósítottam és rádobtam a hagymákat, majd egy-két perc múlva a zöldségeket is, a gomba kivételével illetve a tofura szintén később lesz szükség.Rászórtam a fűszereket, meglocsoltam a szójaszósszal, belekanalaztam a paradicsompürét, jól átkevertem az egészet, majd felöntöttem vízzel, annyival, amennyi kb. egy bő ujjnyival ellepte a zöldségeket. Felforraltam, kb. 5-10 percig rotyogtak együtt, nem főztem túl puhára őket, én úgy szeretem, ha még van mit harapni rajtuk, de ti főzhetitek tovább is. Ezután beleszórtam a gombát, és a tésztát egyben beletettem, de szét is törhetitek kisebb darabokra. A gombának is max. 5 perc elég, ezalatt a tészta is puha lesz. Ekkor hozzáadtam a felkockázott tofut, adtam neki kb. 2 percet és el is zártam a gázt.Tálaláskor megszórtam még friss újhagymával és néhány bébispenótlevéllel.Hasonló bejegyzések:Megfáztál vagy csak fázol? – A megoldás egy csípős zöldséglevesSült zöldségek rizstésztával 10 perc alattÍzutazás Indiába – Zöldséges dahlMascarponés zöldséges penneMarhahúsos pásztor pite zöldségpürévelSült kacsacomb lila zöldségekkelSpárgaságok- Már kapható a zöldségek királynője a piacon!Falafel, a zöldségfasírtok királynője – egészséges gyorskaja