Glutén és tojásmentes amaránt pizza

  • 2016.03.01.
  • 3

Egy kissé furcsa, de annál finomabb és táplálóbb, hagyománytól eltérő pizzát, – vagy nevezzünk inkább pizzalepénynek-, kreáltam egyik nap, hogy felhasználjam a maradék amarántmagot, amit nem rég próbáltam ki először kása formájában és nagyon büdös fura illata és íze volt úgy… De tényleg…. pedig tudjátok mit szoktam mondani, kókusztejjel bármit el lehet adni, de hiába abban főtt, és még almát is reszeltem hozzá, nagggyon nagggyon szokatlan volt,mind ízre, mind állagra, bár leszuszogtam azért természetesen. Majd túl a csalódáson, törni kezdtem a fejem a maradék amaránt felhasználásáról…Miután kissé lehúztam az amarántot így bevezetésképpen, azért most körbeudvarolnám  röviden. Egyrészt, mert liszt formájában, sütéshez, kenyerekhez, jelen esetben pizzához, lepényhez, már engem is meggyőzött, és végre ízlett is, másrészt egy nagyon értékes magról van szó. Az inkák és aztékok (egyik) kincsének is nevezik. Először is gluténmentes, álgabonának is hívják, hiszen felhasználása hasonló a többi gabonáéhoz, viszont sokkal kevesebb a szénhidrát benne, rostdúsabb, jelentősen magasabb a lizintartalma a búzaliszthez képest. A lizin egy esszenciális aminosav, aminek az izomépítésben van nagy szerepe. Kiemelkedő a magnézium, vas és kálciumtartalma, különösen ajánlott sportolóknak, vegánoknak és várandós kismamáknak a fogyasztása.Lehet kapni puffasztott amarántot, ez mehet egyből a reggeli zabkásába is főzés nélkül, talán így finomabb, bár nem kóstoltam ezt a verziót. Vagy megfőzitek a nyers magokat, ahogy én tettem először, de az hosszadalmas, mert nehezen puhul, sőt nem is lesz az teljesen soha. A quinoához hasonlító roppanós állaga lesz, csak a quinoa finom köretnek is, míg az amaránt nekem főzve sajna nem gyere be. Egyébként 20 dekát vettem a piacon kb. 240 Ft-ért, a boltban azért húzósabb az ára.Szóval ha sütésre használjátok, akkor vagy lisztté őrlitek a magokat hozzám hasonlóan, vagy egyenesen amarántlisztet vesztek, mondjuk az úgy megint csak drágább valamennyivel a bioboltokban.Ez kísérleti pizza volt, még tojás sincs benne, és mégis összeállt, szóval ez egy határozattan jó tulajdonsága az amarántnak. A széle ropogós lett, belseje puhább. Simán lehet másik liszttel keverni és ha tutira mentek akkor üssetek egy tojást is hozzá, hogy masszívabb legyen. Feltét bármi lehet, de ez a csicseriborsókrém, cukkini, dió kombó nekem nagyon bejött. Ha otthon készítitek a hummust, akkor érdemes itt kicsit hígabb, könnyen kenhető, paradicsomszósz állagra törekedni, így szaftosabb lesz a végeredmény. Az eredeti recept (amit azóta sem találok) élesztőpelyhet is írt, nekem olyan nem volt,  hát kihagytam.Összességében ízlett na, érdemes kísérletezni vele!Hozzávalók egy kb. 15 cm átmérőjű pizzához:2,5 deci amaránt liszt1,25 deci víz3 teáskanál almaecetfél teáskanál só1 mokkáskanál sütőporFeltét: csicseriborsókrém (hummus), cukkini, dió, olívabogyóMindent összekevertem egy tálban, majd egy sütőpapírral borított sütőlemezen nagyjából kör alakban eloszlattam a masszát.200 fokon 10 perc alatt elősütöttem a pizzát, ezalatt a cukkint vékonyan felkarikáztam és egy serpenyőben kevés kókuszolajon, sóval, borssal megpároltam. Nem kell teljesen puhára, hiszen a sütőben még sülni fog.Kivettem a pizzát, megkentem pici olívaolajjal, majd alaposan a hummusszal és rátettem a cukkinikarikákat, majd 180 fokra visszadugtam a sütőbe még legalább egy 15 percre, mikor a tészta széle kezd barnulni  és szilárdulni akkor már jó.Frissen az igazi, a tetejére még szórtam olívabogyót és diót tálalás előtt.Forrás:http://terebess.hu/tiszaorveny/gabona.html#amarantHasonló bejegyzések:Tojásmentes tiramisu házi babapiskótávalBrokkoli pizzaGyümölcsös kéksajtos pizzaKarfiol alapú gluténmentes pizzaCsokis banános keksz liszt és tojás nélkülRozmaringos kétszer sült töltött krumpli – húsmentes, mégis kiadósÍgy lehet tojás, tej, és lisztmentes a panírGluténmentes csokitorta kezdőknek is