Marhahúsos pásztor pite zöldségpürével

  • 2016.02.12.
  • 5

Egy igazi kényelmes hétvégi fogást kaptok tőlem ma sok szeretettel. Engem elvarázsolt, nem tudom  hányszor ettem belőle, de holnap is megtenném. Mondanom sem kell, hogy főleg a szép sárga zöldségpürére kattantam rá. Na miből van??? Sose találnátok ki, még akkor sem, ha megkóstoljátok. Külön-külön ízlelve még csak rájönne bárki, de a két zöldség kombinációja és a kurkuma együtt, engem behúzott volna a csőbe és lehet a krumplit is megtippeltem volna hozzávalóként…Pedig ebben az nincs, nem is volt, nem is lesz. Karalábé és zeller a két tettes ugyanis, és hiper szuper módon felértékelődtek ismét a szememben, pláne a karalábé. Ezentúl csak így csinálok “krumplipürét” asszem.A pásztor pitét biztos ismeritek, általában zöldséges, húsos szoszókás alap, rajta krumplipüré hegyekben, összesüt, megesz, isteni. Én eddig Jamie halas változatát készítettem el és mindenki rajongott érte, garantáltan így lesz ez ennél a marhahúsos verziónál is.Szerintem ebben az évben még nem is került fel húsos kaja amúgy a blogra… Hm, itt volt az ideje, egyébként sima bolognai ragut főztem hozzá, legalábbis én így készítem azt is, de bármilyen húsos variáció megteszi, akár tejszínes is, a tetejére pedig reszelhettek sajtot is. De a kurkumát ki ne hagyjátok a püréből! Meg a zellert és a karalábét se ha lehet… Több íz, több zöldség, viszont kevesebb kalória.Hozzávalók 3-4 főre:fél kg darált marhahús2 deci paradicsompüré1 fej vöröshagyma2 gerezd fokhagyma1-1 mokkáskanál szárított oregánó, bazsalikomsó, bors,Püréhez:1 nagy fej zeller (kb. 20 dkg)1 nagy fej karalábé (kb. 20 dkg)1 deci rizstejszín (sima tejszín is jó, v tejföl, tej)1 mokkáskanál kurkumasó, fehérborsA karalábét és a zellert meghámoztam, egy edénybe tettem, annyit vizet öntöttem rá, hogy ellepje és puhára főztem.Ezalatt a vöröshagymát megpároltam kevés kókuszolajon, hozzáadtam a darált húst, megvártam, míg kifehéredik, ezután rászórtam a fűszereket, megpirítottam kicsit, majd felöntöttem a paradicsomlével és még együtt rotyogtattam őket 15 percig legalább. Ha túl sűrű, pici vizet öntsetek rá. Nem baj, ha nem teljesen puhul meg a hús, hiszen a sütőben még lesz rá ideje.A puha karalábét és zellert kisebb darabokra vágtam, hozzáadtam a fűszereket, rizstejszínt és krémesre turmixoltam. A húst egy hőálló edénybe kanalaztam, rásimítottam a pürét és előmelegített sütőbe toltam 180 fokra  még egy 25 percre, míg a teteje pirulni kezdett.Hasonló bejegyzések:Ízutazás Indiába – Zöldséges dahlBriami avagy zöldségözön görög módraFalafel, a zöldségfasírtok királynője – egészséges gyorskajaPóréhagymás paradicsomkrémleves avagy a kókadozó zöldségek 2. életeMindent bele cukkinis piteMascarponés zöldséges penneTojásos nokedli fejes salátával akkor és mostZöldséges pulykahúsos fasírt koszorú ünnepekre