Sós földimogyoróvaj házilag

  • 2015.12.20.
  • 4

Reggelire, sütikbe, kekszekbe, ajándékba mind-mind jó ötlet földimogyoróvajat készíteni. Sőt, a tegnap este sütött egyik bejglibe is ezt kentem.Tényleg összedobhatjátok ezt a kenceficét, még akár karácsony reggel is, elronthatatlan és ha szeretnétek valakit meglepni valami egyszerű, két kicsi kezetekkel készített ajándékkal, akkor ideális erre a célra is.Nem rég megosztottam Anyukám mogyoróvajas tortáját, aminek ez a krém a főszereplője többek között, de eddig a bolti verziót használtuk hozzá, pedig ez olcsóbb és tuti nincs benne adalékanyag se. A bolti az teljesen krémes, sima állagú, én szeretem rusztikusra venni a figurát, ha érezni benne a mogyoródarabokat szerintem finomabb. Vajat olvasztottam hozzá illetve olívaolajat kevertem bele, pontos mennyiség itt nem számít, a lényeg, hogy kenhető legyen. Csak olívaolaj nem elég, mert nagyon elviszi az ízét, ha van otthon földimogyoró olaj, használjatok azt, de a vaj, vagy semleges ízű kókuszolaj is tökéletes.A földimogyoró kicsit sem kalóriaszegény és nem is lesz soha, úgyhogy csak kiskanállal ajánlott az üveg megközelítése….Hozzávalók 1 kis üveghez:25 dkg natúr pörköletlen földimogyoró (nem sós)1 teáskanál nádcukor1 csapott mokkáskanál himalája sókb. 3-3 evőkanál vaj és olívaolaj (kókuszolaj is jó)A mogyorót egy száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítottam. Mikor elkezd barnulni, el is lehet zárni a gázt alatta, mert könnyen megég. Ezután ledaráltam, kissé darabosra hagytam, de nyugodtan porrá őrölhetitek, ha úgy szimpatikusabb.Lehúztam a gázról, hozzákevertem a sót, az olvasztott vajat és az olívaolajat, majd üvegbe töltöttem és hűtőbe tettem.Hasonló bejegyzések:Ha nem szereted a zöldbabfőzeléket – Pirított vajbab földimogyoróvalEzt kend a szendvicsbe vaj helyett! – Almás csicsókakrémCini Minis házilagTejmentes eperpuding házilagZabtej házilagRizstej házilagMire jó a zöld dió? – Diólikőr házilagBaileys házilag – Kellemes Húsvétot Mindenkinek!