Penne torta bolognai raguval

  • 2015.11.19.
  • 4

Mi van akkor, ha valaki nem édesszájú annyira, hanem inkább sós, és húsos? Szülinapjára bátran készítsetek neki sós tortát, például ezt! Nem rég találtam ezt az ötletet is a világhálón, sajnos a videót azóta sem lelem, de nem nagy ördöngőség elkészíteni.Adott volt a Zöcsém, meg az ő utolsó kettessel kezdődő szülinapja és természetesen készült azért egy brutál édes torta is a Zanyukám jóvoltából, de én is szerettem volna valamivel meglepni. Neki nem tudok olyasmit készíteni, amiben túlteng a friss zöldség és a gyümölcs, mert ez az ő étrendjéből hiányzik, hogy finoman fogalmazzak. Baromi finnyás na.Úgyhogy nekiálltam ennek a tésztatortának. Hát türelem rózsát terem… Nem bonyolult, de a tésztákat egyenként a tortaformában élére állítani, majd mikor elfogyott egy zacskó, ott hagyni az egészet és nyomni egy sprintet a bótba egy újabb adagért, miközben már a fél brigádnak korog a gyomra és a homlokokra van írva a mikor lesz már kész az ebéd felirat…az élmény felbecsülhetetlen. Aztán elmondani 3 miatyánkot, mikor lekapcsolom a torta oldalát, hogy de 1 db fotó erejéig 1 msp-ig azért maradjon már úgy… De szót fogadott a kicsike, aztán csúszott csak ki az összes tészta alól a talaj és a terítőn landolt…. Na jó ennyire nem volt durva, csak a közepe volt dülöngélős kedvében a szeletelésnél, de a széle egész jól egyben maradt. A titka annyi, hogy nem 15 percet kell sütni, mint ahogy én tettem, hanem picit tovább és akkor áll a penne, mint a cövek.Jó muri, álljatok neki bátran kipihenten, frissen, üdén, tészta+bolognai ragu + sajt, ki ne szeretné?Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:1,5 zacskó penne1 kg darált pulykahús2 doboz hámozott paradicsomkonzerv20 dkg reszelt sajt1-2 teáskanál nyírfacukor1 nagy fej vöröshagyma3 gerezd fokhagyma1-1 teáskanál szárított oregánó, bazsalikom, kakukkfűsó, borsolívaolajA pennét lobogó sós vízben feltettem főni. 10 perc után leszűrtem pár kanál olívaolajjal meglocsoltam és félretettem.A darált húst pár kanál felforrósított olívaolajon átforgattam néhány perc alatt, mikor a hús kifehéredett sóztam, borsoztam, majd megvártam, míg elfő a leve és szép barnára megpirul, ekkor az egészet egy tálra szedtem.Ugyanebben az edényben olívaolajon megpároltam a felaprított hagymákat, majd beleöntöttem a hámozott paradicsomkonzerveket, sóval, borssal, oregánóval, kakukkfűvel, bazsalikommal együtt. Lefedve hagytam rotyogni, ha nagyon besűrűsödött öntöttem hozzá még kb. 1 deci házi paradicsomlevet (helyette sima víz is jó) és mivel túl savanykásnak találtam, kevés nyírfacukorral kompenzáltam ezt. Mikor a paradicsomok szétfőttek, és a szósz krémes lett, simára turmixoltam az egészet, de egy kis tálnyi mennyiséget félretettem a tálaláshoz, majd a többi szószba beleszórtam a húst.A turmixolást kihagyhatjátok,  a paradicsomot tehetetik egyből a húsra és azzal összefőzhetitek, mintha hagyományos bolognait készítenétek. Én azért csináltam így, mert a szülinapos így szereti.Mialatt  a paradicsom rotyogott, fogtam egy kapcsos tortaformát, vékonyan kikentem vajjal, megdöntöttem, hogy a tészták ne potyogjanak majd ki, és a pennét egyenként, állítva felsorakoztattam benne, míg a forma meg nem telt, így már el tudtam fektetni az asztalon anélkül, hogy összedőlt volna a rakomány.Mivel volt kéznél maradék reszelt parmezán én megszórtam vele a tésztát egyenletesen, de ez kihagyható, majd ráöntöttem a húsos ragut és egy kanál lapjával finoman belenyomkodtam a tészta közé is, végül ráreszeltem a sajtot és 180 fokra előmelegített sütőbe toltam. Legalább 25 perc kell neki, hogy összesüljön rendesen és ne essen szét felvágásnál, ha a sajt nagyon pirulna fedjétek le alufóliával.Egy késsel szaladjatok körbe a forma oldalán mielőtt lekapcsoljátok róla a szélét.Forrás:http://noblepig.com/2009/03/when-the-moon-hits-the-sky/Hasonló bejegyzések:Tökölődjünk! -Gluténmentes diótorta sütőtökkrémmelFeketeerdő tortaJobb, mint az eredeti Vienetta – parfétorta Húsvétra (is)Az én bolognai spagettimVega bolognai húsimádóknak is!Mascarponés zöldséges penneParadicsomos csicsókás penneBounty torta