Kókusztejes zöldborsófőzelék mángolddal

  • 2015.07.11.
  • 3

Egy főzelék, ami eltér a megszokottól. Nincs benne tej és liszt, a kókusztejes csicseriborsós habarástól viszont krémes, enyhén édeskés az íze, amit jól ellensúlyoz a zöld citrom fanyar íze és a fűszerek.Ez lett a második receptem a mángolddal, ugyanis az irodai balkonkertben nőtt egy csokorra való harsány zöld levél. Ritkán teszek ilyesmit főzelékbe, most is próbáltam megakadályozni, hogy szegény mángoldból egy fonnyadt valami legyen, ezért csak az utolsó pár percben került bele. Így még lehet rajta mit harapni.Mivel érkezett egy szatyor friss vegyszermentes zöldborsó is, így adott volt, hogy bemutassam őket egymásnak. Jelentem, egész jól összebarátkoztak.Ebben nagy segítségem volt ismét a kókusztej. Dehát, ez van, nem tudok tőle elszakadni, ha hasonló ételek sűrítéséről van szó. Persze lehet mással is készíteni, de a kókusztej krémesen édeskés íze sajnos nem pótolható mással, és az bizony itt hiányozni fog.Mivel ezer éve nem ettem bundás kenyeret, így előrántottam egy jobb napokat is látott teljes kiőrlésű kifli maradékot és újjá varázsoltam a serpenyőben pár perc alatt. A főzelék is örült neki, én meg pláne, egyenesen repetáért kiáltott.Hozzávalók:25 dkg zöldborsó1 kisebb csokor mángold (6-8 közepes levél kb.)1 fej vöröshagyma1 deci kókusztejszín1 evőkanál csicseriborsóliszt1 evőkanál zöld citromlé1-1 teáskanál őrölt gyömbér és római köménysó, bors1 evőkanál kókuszzsírFeltétnek: bundás kenyér v kifliA kókuszzsírt felforrósítottam, rádobtam a hagymát és üvegesre pároltam, majd beleszórtam a zöldborsót, felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen ellepje, sóztam, borsoztam, megszórtam a gyömbérrel és római köménnyel, majd lefedve puhára főztem.A mángoldot apróra vágtam, a kókusztejszínben elkevertem a csicseriborsólisztet.Mikor a borsó megpuhult, beleszórtam a mángoldot, pár percig főztem csak, hogy ne fonnyadjon meg nagyon. Ezután egy merőkanál forró lével simára kevertem a kókusztejes habarást, majd a főzelékhez öntöttem. Megvártam míg ismét felforr, rottyan egyet és elzártam a gázt. Ekkor facsartam bele a citromlevet, majd friss bundázott kifliszeletekkel tálaltam.Hasonló bejegyzések:Mentás spárgás zöldborsós tészta és krémCurrys kókusztejes finomfőzelékSpenótfőzelék kicsit másképp – laktózérzékenyeknek is!Répafőzelék pirított földi mogyoróvalKókusztejes babos rizsSpárgából főzeléketRozmaringos brokkolis krumplifőzelékBurgonyás-zöldborsós curry