Kapros tök ropogós morzsával

  • 2015.07.01.
  • 4

Ha nem szeretitek a tökfőzeléket semmi baj. Én sem. De mégis találtam egy tökös ételt, ami ízlik, és nem kicsit, hanem nagyon.Imádtam konkrétan, és az elkészítése sem annyira macerás, mint ahogy elsőre tűnhet.Megjelentek a piacon a különböző alakú nyári tökök, de eddig simán elmentem mellettük, mert mindig a tökfőzelék jut róla eszembe, amitől szintén nem dobok hátast örömömben, ha elém tolják. Megeszem, de túl nagy élvezeti értéke számomra nincs. Ez van.Ha hasonló hozzávaló kell valamibe, akkor cukkinit használok szívesebben, bár az is tökféle és ízben is hasonlítanak, de tésztákhoz például sokkal ideálisabb fajta.Úgyhogy valami igazi nyári tökös cucc után böngésztem a minap és akkor találtam ezt a receptet. Átalakítottam ugyan, egyrészt kisebb adagot csináltam, másrészt az aljába én nem tettem morzsát, és spenót helyett tonhal került bele, de ezt szabjátok nyugodtan a saját ízlésetekre. A tetején lévő kukoricalisztes morzsa pedig fantasztikus, ahogy ropogósra pirul, ellen kellett állnom, hogy ne szedjem le azt egyben és egyem meg… Nem mindig sikerült…Még egy jó hír, hogy nem csak finom, hanem gluténmentes is!Hozzávalók egy kb. 20 cm átmérőjü jénaihoz (kb. 3 főre):1 kisebb tök (bármilyen jó, cukkini is)1-2 db paradicsom1 doboz tonhal (helyette sonka, maradék sült hús is lehet)1 csokor kapor1 db lilahagyma2 gerezd fokhagyma1 db tojás4 evőkanál tökmaglisztnegyed citrom leve2 evőkanál olívaolajsó, borsMorzsához:17 dkg kukoricaliszt2 evőkanál kókuszzsírfél deci natúr joghurt (tejföl, kefir is jó)1 db tojássóA tököt lereszeltem és kb. 10 percre állni hagytam, majd kicsavartam a felesleges levet belőle.A tonhalat lecsöpögtettem az olajos léből, a lilahagymát és paradicsomot felkockáztam, a fokhagymát lereszeltem, a kaprot felaprítottam és mindent a tökhöz kevertem. Meglocsoltam a citromlével, olívaolajjal, megszórtam a tökmagliszttel, sóztam, borsoztam, hozzáütöttem a tojást és alaposan összekevertem az egészet.A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A jénait kivajaztam. A morzsához egy tálban összegyúrtam az összes hozzávalót.A tökös keveréket a jénaiba kanalaztam, majd a tésztát egy nagy lyukú reszelőn a tetejére reszeltem. Lehet apróra is morzsolni, de szerintem reszelni egyszerűbb. A tetejét meglocsoltam vékonyan kevés olívaolajjal és kb. 45 perc alatt megsütöttem, míg a teteje ropogós aranybarna lett.Hasonló bejegyzések:Tárkonyos gyümölcsmártás zabkorpás morzsávalHalfasírt tökmagliszttel répasalátávalHajdina palacsinta pórés gombával és paradicsomszósszalSült zöldségek rizstésztával 10 perc alattNem unalmas a karalábé! – Kapros tonhalas töltött karalábéHogyan készíts egészséges palacsintát? – Tökmaglisztes palacsinta juhtúróval töltveElső rizottóm avokádóvalHarcsapaprikás kapros túrós kölesgombóccal