Halkedvelőknek kötelező! -Lazacos brokkolis pite

  • 2014.10.25.
  • 3

Leveles tésztából nagyon klassz, gyors, ínycsiklandozó vendégváró fogásokat lehet összedobni, amivel mindenkit elvarázsolhattok. Az én két kedvencem a camembert sajtos paradicsomos és a kapros túrós kelkáposztás, de most csatlakozik hozzá a lazacos brokkolis is.Igazi kényeztető étel, mégis házias jellegű, amiben nem a tészta dominál, az a vékony ropogós réteg tényleg csak keretet ad az ízeknek és kalóriában sem dobja meg komolyan. A krémes kapros töltelékben a nem túl karakteres ízű brokkoli az édes paprikával pedig jól kompenzálja a füstös hal ízét.A füstölt lazac helyett friss lazaccal vagy más tengeri halfilével is tökéletes lehet, de a brokkolit nem ér ám kihagyni belőle! Már a színével is gyógyít, hiszen a zöldnek nyugtató hatása van, de nem elég csak nézni, bátran falatozzátok minél többször, mert a rákos sejtek kialakulásának megelőzésben nagyon fontos szerepe van. Ha egyszer megkóstoljátok ebben a formában, akkor jó esély van rá, hogy repetát is kértek belőle!Hozzávalók:1 tekercs leveles tészta1 tasak füstölt lazac1 kis fej brokkoli1 kis méretű kápiapaprika1,5 deci főzőtejszín3 db tojás1 csokor kapor1 duci gerezd fokhagymasó, borsA sütőt előmelegítettem 180 fokra. Egy 20x25cm-es tepsibe sütőpapírt terítettem, majd ebbe fektettem óvatosan az előre csomagolt feltekert leveles tésztát, úgy hogy legyen kb. 2 cm-es pereme is. Mivel hosszabb rész kilógott így visszahajtottam, az csak jó, ha  a szélei kicsit vastagabbak, így nem fog kifolyni belőle a töltelék majd. Elősütöttem kb. negyed óráig, de előtte megszúrkáltam a tésztát, hogy ne púposodjon fel. Ha mégis megtörténne, óvatosan szúrkáljátok meg egy villával és szépen vissza fog menni a tészta. Vagy sütés előtt takarjátok le egy réteg sütőpapírral, szórjatok bele egy rétegben száraz babot és úgy süssétek, így esélye nincs feljönni, ezt hívják amúgy vakon sütésnek. Csak nekem nem volt itthon bab…A brokkolit rózsáira szedtem, lobogó forró vízbe tettem 5 percre, majd leszűrtem és hidegvízbe tettem, hogy a zöld színét megőrizze.A tejszínben elkevertem a tojásokat, a felaprított kaprot, sót, borsot, és a reszelt fokhagymát.A paprikát felkockáztam, a lazacot is kisebb darabokra tépkedtem.A tésztát kivettem a sütőből, belehelyzetem a tepsi aljába a lazacdarabokat, majd a brokkolirózsákat, paprikát, végül ráöntöttem a tejszínes keveréket és visszatoltam a sütőbe 20-25 percre. Mikor már nem folyós a közepe és a teteje kicsit elkezd pirulni akkor ki lehet szedni. Friss zöld salátával isteni!Hasonló bejegyzések:Rozmaringos brokkolis krumplifőzelékIndul a szőlőszezon brokkolis tésztasalátávalBrokkolis kolbászos frittata – ideális étel maradék felhasználáshozMindent bele cukkinis pite