Köményes sajtos tallér " gluténmentes

  • 2014.05.28.
  • 0

Nem lehet abbahagyni, de tényleg! Nagyon sajtos, pofon egyszerű és csak szuper egészséges hozzávalókat tartalmaz.Vasárnap köményes rágcsában gondolkodtam, hogy valaki kedvében járjak csak úgy a magam örömére, mert túl sok volt az édes, az azt megelőző napokban. A másik szempont az volt, hogy gyorsan elkészüljön és sokáig elálljon. Nos, a gyorsaság stimmel a sokáig eláll nem igazán, csak ha nagy önuralommal rendelkezik valaki, mert állatira eteti magát, forrón, langyosan, hidegen egyaránt. Egy hős vagyok, mert csak a fél tepsit tettem magamévá rögtön melegében, ezzel biztosítva a szükséges szénhidrátmennyiséget az esti edzéshez, vagy legalábbis ezzel vígasztaltam magam…A legjobb ebben a rágcsában, hogy nincs benne liszt, helyette viszont sok-sok lenmag és szezámmag, na meg persze kömény az íze kedvéért.A lenmagról érdemes tudni, hogy tele van omega 3 és omega zsírsavakkal, amik a szív és érrendszer megfelelő működése szempontjából igen fontosak, valamint csökkenti a koleszterinszintet. Tele van B-vitaminnal, ásványi anyagokkal, és rákmegelőző hatása is ismert. Sőt, a tojást is lehet pótolni az őrölt lenmag és víz keverékével a sütés során. Ára teljesen barátságos, napi 1-2 evőkanállal jó ötlet belekeverni joghurtba, kefírbe, ezzel biztosítva a szervezet napi omega 3 és 6 zsírsavszükségletét.A szezámmagról szintén ódákat lehetne zengeni, kálciumtartalma kiemelkedő, súlyarányosan több található benne, mint a tejben, ezenkívül magnézium, cink, D, E, B1, B2 vitaminok is ott vannak a sorban. Rendszeres fogyasztásával a kisebb epekövektől is megszabadulhatunk, felgyorsítja az anyagcserét és elősegíti az emésztést. Utóbbi a köménymagról is elmondható, de görcsoldó és puffadásgátló hatásáról ismert elősorban.Úgyhogy a bolti chipseket bátran irányítsátok a kuka felé, illetve le se vegyétek a polcról, mert ez sokkal jobb minden téren, bárhol, bármikor!Hozzávalók:25 dkg gouda sajt6 dkg darált lenmag6 dkg darált szezámmag1 evőkanál szezámmag egészben1 evőkanál egész köménymagsó, borsA sajtot lereszeltem hozzáadtam a darált lenmagot és szezámmagot, valamint a köményt és az egész szezámmagot is, sóztam, borsoztam, beleszórtam a köményt is, majd alaposan kézzel összegyúrtam. Pici golyókat formáztam belőle, amiket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem, majd kicsit kilapítottam őket a kezemmel. Egymástól legalább 5 cm távolra tegyük őket, mert sütés közben elterülnek. 180 fokon, kb. 15 perc alatt elkészül.