Halfasírt tökmagliszttel répasalátával

  • 2014.05.02.
  • 3

Hűtőkiürítést végeztem a hosszú hétvége előtt, és a fasírtok tökéletesek arra, hogy belecsempésszük a maradék zöldségeket, sajtot. Nem túlzok, de én odáig meg vissza voltam a végeredménytől. Sejtettem, hogy nagyot nem lehet vele tévedni, de abszolút olyan fogás lett, amit bármikor megennék ugyanezekkel a hozzávalókkal. Jó hír, hogy nincsen durván halíze, ha véletlenül valaki nem rajongana pikkelyes barátunkért… A tökmagliszt kimondottan jól passzol a halhoz, ad az egésznek egy plusz ízt, arról nem is beszélve, hogy gluténérzékenyek is bátran elfogyaszthatják. Penészes sajt helyet, másik is tökéletes, füstölt sajt például, vagy ami éppen otthon van.Friss saláta nélkül viszont el sem tudtam volna képzelni ezt az ételt és az ebédemet, úgyhogy tényleg az egyik legegyszerűbb, de számomra legfinomabb verzió dobta fel az ízeket még  jobban és adta meg az egész frissességét, a sárgarépasaláta.  A színei pedig…. külön jókedvre derítettek az fix.Hozzávalók 5 darabhoz:1 doboz tonhalkonzervpár dkg sajt (nálam camambert)1 tojás1-2 szál újhagymanegyed piros californiai paprikakb. 5 dkg tökmaglisztsó, borskókuszzsír a sütéshez v más olajSalátához:2 darab közepes sárgarépapár szem fekete olívabogyó1 kis gerezd fokhagymaolívaolajpár csepp citromlésó, borsA fasírthoz a tonhalkonzervet leszűrtem és villával szétnyomkodtam, a paprikát és hagymát apró kockákra vágtam és a halhoz adtam, beleöntöttem a felvert tojást, nagyon pici sót, mert a hal sós, frissen őrölt borsot és annyi tökmaglisztet, hogy formázható legyen. A serpenyőben felhevítettem a kókuszzsírt és beletettem a fasírt golyókat, amit aztán kézzel kicsit kilapítottam. Mindkét oldalát pár perc alatt barnára sütöttem és papírtörlőre szedtem.A salátához lereszeltem a répát és a fokhagymát, az olívát felkarikáztam és egy tálban összekevertem, sóztam, borsoztam, meglocsoltam kevés olívaolajjal, citromlével és már kész is. Tálaláskor megszórtam még a maradék paprikával és az újhagyma zöld szárával.