Friss és ütős tormakrémek: ecetes, majonézes, almás-narancsos

  • 2014.04.06.
  • 1

Ennyit már régen “bőgtem” mint ma… Gyakorlatilag kifolyt a szemem pedig csak egyetlen egy tormát reszeltem le. Tanácsolnám, hogy ne sminkben álljatok neki velem ellentétben, inkább a búvárszemüg ajánlott erősen. De megérte, sőt annyira belejöttem, hogy szépen lassan egy-egy hozzávalóval bővült a recept, így biztos mindenki talál kedvére valót.Úgyhogy induljon a reggeli torma!Igazi tömegpusztító fegyver a friss ecetes torma, csak a legbátrabbaknak javasolt. Aki kevésbé csípősre vágyik, forrázza le előtte a reszelt tormát és ha állt pár percet csavarja ki, majd utána tegye hozzá a többi hozzávalót. Az arányokat nem kell szigorúan tartani, ízlés dolga ki mennyi mézet vagy ecetet tesz hozzá, a lényeg, hogy enyhén leves legyen. Ecetek közül az almaecet tökéletes választás, egyrészt mert nagyon egészésges, másrészt, mert édeskés az íze, ami külön jót tesz a tormával.Hozzávalók:1 db torma2 evőkanál almaecet1-2 mokkáskanál méz1 mokkáskanál mustárpár csepp citromlésó, frissen őrölt borsA tormát lereszeltem, hozzáöntöttem az almaecetet, belefacsartam a citromlevet, belekevertem a mustárt és a mézet, picit megsóztam, megborsoztam, majd egyből ment is az üvegbe, onnan meg a hűtőbe.Majonézes tormaA fenti alaphoz pikk-pakk összedobtam némi házi majonézt, friss tojásból és olívaolajból és néhány keverem kavarom után már toltam is be egy főtt tojás társaságában. Már csak a sonka hiányzott, de majd nem sokára… Hogy a tojásnak miért lett ilyen alakja, azt meg  ne kérdezzétek…Hozzávalók:1 adag ecetes torma a fenti receptúra szerint2 tojássárgája1 mokkáskanál mustársópár csepp citromlé1 mokkáskanál nádcukorolívaolaj1 evőkanál natúr joghurt(elhagyható)A tojássárgáját a citromlével, sóval, mustárral, cukorral simára kevertem, majd folyamatos keverés mellett vékonyan elkezdtem adagolni hozzá az olívaolajat, annyit, hogy majonéz állagú legyen. Hogy krémesebb legyen kevertem bele egy kanál sűrű joghurtot is, de ezt nem muszáj, vagy lehet tejfölt is tenni bele és akkor tartármártás kapunk.Almás narancsos tormaFelcsaptam egy ezeréves kb. velem egykorú szakácskönyv megsárgult lapjait és ott bukkantam a narancsos verzióra. Ha már az almás úgyis tervben volt akkor gondoltam két legyet ütök egy csapásra, és már el is képzeltem a tányéromat friss salátával és füstölt lazaccal megpakolva amit ez a krém koronáz meg. Szeretem ha az álmaim ilyen gyorsan valóra válnak. Igazán pompás szinte ünnepi fogás kerekedett belőle.Hozzávalók:a fenti ecetes torma(akár a majonézes is)1 darab reszelt alma1 negyed narancs leveTegyünk minden egy kis tálba és keverjük el alaposan. Jót tesz neki ha áll egy kicsit a hűtőben, ráadásul így a torma is veszít gyilkos erejéből.Húsokhoz, halakhoz isteni!