Úszó szigetek, hótojás, repülős, na mi az?

  • 2014.03.21.
  • 8

Madártej kérem szépen! Úszószigetek angolul, hótojás franciául és repülős Zsuzsiul, ugyanis kis koromban csak így hívtam a Nagymamám által rendszeresen megalkotott, egyik legpompásabb desszertet. Igazi misztikus eledel volt, felfoghatatlan volt számomra ugyanis, hogy kerül bele az a hab és miért nem süllyed el és hol találkozik a madár és a tej…. Aztán inkább már csak az számított, hogy minél nagyobb kanalat szerezzek a bekebelezéséhez amit néhány repeta is kísért általában.A közhiedelemmel ellentétben nem magyar desszert, Franciaországból származik, de ettől még nem lesz kevésbé finomabb nem igaz? Az elkészítése egyáltalán nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik. Volt egy gyerek szakácskönyvem, abból készítettem először. Aszerint a tojásfehérjék habját csak forró vízzel kellett leforrázni és állni hagyni míg megnőnek és “megfőnek”, szóval tényleg gyorsan elkészült. Most mégis a hagyományos módon csináltam, hiszen a  tejet amúgy is fel kell forralni , és mielőtt a tojások sárgája belekerül, a habfelhők is nyugodtan életrekelhetnek benne, aztán egy másik tálban pihengetnek a sodóval való nagy találkozásig.A pici apró fekete pontok árulkodnak arról, hogy igazi vanília került bele, és ez rengeteget számít, össze sem lehet hasonlítani a mű vanília aromás cukorral az ízét. Belereszeltem egy fél citrom héját is, ez nem muszáj, de szerintem kimondottan jót tett neki. A végén kerülhet rá kakaópor és egy kis méz sem fogja elrontani. Valaki sűríti liszttel, én nem tettem és senki nem csapkodta az asztalt, hogy miért nem…. Ha mindenképpen sűrűbbre szeretnék akkor kukoricakeményítővel ez tökéletesen megoldható.Ideális nagy vendégsereg kiszolgálására, sikerült nekem is kisebb ipari mennyiséget előállítani. Szó szerint habkönnyű édesség, nyírfacukorral édesítve bűntetlenül fogyasztható.Hozzávalók 6-8 főre:2 liter tej10 dkg nyírfacukor1 vaníliarúd kikapart belseje7 tojásfél citrom reszelt héja (elhagyható)pici méz és étkakaópor a tetejéreA tojások fehérjét kevés cukorral kemény habbá vertem. A tejet közben felforraltam, majd egy evőkanál segítségével a tojáshabot beleszaggattam a tejbe. Mindig csak pár kanállal mert megnőnek. Mindkét oldaluknak kb. 2 percet adtam majd egy szűrőlapáttal egy tálra tettem őket.A tojások sárgáját elkevertem a cukorral a vaníliával a citromhéjjal és pár kanál hideg tejjel, majd az egészet a forrásban lévő tejhez öntöttem és folyamatos keverés mellett megvártam míg ismét forrni és sűrűsödni kezd. Elzártam a gázt és a sodót beleöntöttem abba a tálba, ahol a tojáshabok pihentek. Akkor az igazi ha teljesen kihűlt.