Brokkolis kolbászos frittata " ideális étel maradék felhasználáshoz

  • 2014.03.01.
  • 1

A frittata nekem még mindig egy sütőben sült rántottát takar némi tejjel vagy tejszínnel krémesebbé téve. Mindegy minek nevezzük, a legjobb benne, hogy gyorsan elkészül, minimális munkával, nagyon gusztusos és ízletes az eredmény és tökéletes étel a maradékok felhasználására egy rohanós hétköznap estéjén.A héten teljesen bezöldültem, legalábbis ételek terén, ugyanis valamiért a legutóbbi piaci beszerzőkörutamon szinte csak ilyen színben pompázó zöldségek jöttek velem haza. Már csak a brokkoli árválkodott a hűtőben pár levél spenót és néhány szelet póréhagyma társaságában. Gondoltam egybepakolok mindent egy tepsibe. És hogy valami igazán karakteres íz is legyen benne, elővettem a nagy becsben tartott szürkemarha kolbászt a hűtőből, amiért örök hála egy kedves kollégámnak, hogy megajándékozott vele, mert valami eszméletlen finom. Hiába a minőség az minőség, semmi tartósítószer csak a tiszta hús és fűszerek, ódákat tudnék most zengeni erről… én, aki vígan elvagyok hús nélkül is sokáig… Már nem is tudom hol tartok, mert azon agyalok, így este 9kor, hogy szeljek-e egy darabot belőle. Egye fene.Nnna brokkoli, tojás, kolbász, hagyma, meg ami éppen a hűtőben árválkodik, sonka, sajt, paprika, mehet bele nyugodtan és 20 perc alatt az asztalon az étel, amiben a szénhidrát minimális, könnyű ebéd is lehet friss salátával. Ha vöröshagyma kerül bele, azt előtte meg lehet olajon párolni kicsit, de nem muszáj, a póré is kellemesen roppanósra puhult a sütőben.Hozzávalók 3 főre:1 fej brokkoliharmad szár póréhagyma1 marék spenótlevélpár szelet kolbász v sonka10 dkg füstölt sajt4 nagyobb méretű tojás1 deci tejszín (helyette lehet ez a mennyiség is tej)1,5 deci tejsófehérbors1 evőkanál zsíradék a sütőedény aljáraA brokkolit rózsáira szedtem, és forrásban lévő vízbe dobtam, kb. 3-4 percre, majd jéghideg vízbe kerültek, így megőrzi a színét. A hagymát vékonyra szeleteltem, a kolbászt kockákra. Felvertem a tojásokat,  hozzáöntöttem a tejszínt és a tejet, sóztam, borsoztam. Egy kerámia tál alját kikentem kókuszzsírral, beleszórtam a brokkolidarabokat, az apróra tépkedett spenótleveleket, majd a hagymaszeleteket, kolbászdarabokat. Ráöntöttem a tojásos tejes keveréket és megszórtam reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben kb. negyed óra alatt a sajt ráolvadt a tojás pedig krémes állagúra sült.